Hoppa till huvudinnehåll

Tarja Halonen leder Helsingfors universitets styrelse

President Tarja Halonen.
Tarja Halonen. Arkivbild. President Tarja Halonen. Bild: Antti Haanpää / Yle Tarja Halonen

Helsingfors universitets styrelse har valt president Tarja Halonen till ordförande för styrelsen. Beslutet fattades under styrelsens konstituerande möte.

Styrelsens mandatperiod är fyra år.

I samband med utnämningen berättar Halonen, 74, i ett pressmeddelande att universitetets roll i samhället är viktig på många plan.

– Finland har en god chans att klara sig i den globala konkurrensen och ta hand om den nordiska välfärdsstaten. Utbildning, forskning och innovation har en viktig roll inom detta, konstaterar Halonen.

En av de första uppgifterna som den nya styrelsen måste ta sig an är att välja nästa rektor då den femåriga mandatperioden för Jukka Kola löper ut 2018.

– Helsingfors universitet har en erkänd ställning såväl inom finska vetenskap- och kulturkretsar som internationellt. Universitetets styrelse har en bra representation från alla samhällsskikt och kan på så sätt aktivt skapa goda och ännu bättre nätverk både inrikes och utrikes. Som styrelseordförande försöker jag utnyttja de internationella kontakter och den erfarenhet jag har, säger Halonen.

President Halonen har också en hälsning till alla vid universitetet.

– Universitetet är fram om allt en gemenskap. Min första uppfattning om den nya styrelsen är att alla är aktiva och hängivna sin sak. Utan stöd från krafter i bakgrunden och ett gott samarbete kan vi inte sköta vårt jobb, hälsar Halonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes