Hoppa till huvudinnehåll

Ung man spred sexvideo efter att förhållandet tog slut – familjen frös ut offret

esbo rättshus oktober 2015.
Esbo tingsrätt gav sin dom i fallet på onsdagen. esbo rättshus oktober 2015. Bild: Yle/Helena von Alfthan esbo rättshus

En ung man dömdes på onsdagen av Esbo tingsrätt för grov ärekränkning i ett fall med klara drag av hämndporr. Tingsrätten tog i beaktande att offret är muslim och att sexvideon som spreds riskerar att hon utsätts för hedersvåld.

Enligt åtalet har 17-åringen efter att han och hans flickväns förhållande tagit slut spridit en video, där han och flickvännen har sex, till flickvännens familjemedlemmar.

Flickvännen berättade i förhör att hon gjort slut men att 17-åringen ville fortsätta förhållandet. Eftersom hon inte gick med på det har han spridit sexvideon, säger hon.

Enligt henne har videon lett till att hon har utfrysts från sin familj. Hon berättade att en av hennes bröder ville döda henne och att hennes vänners familjer har nekat att hennes vänner har kontakt med henne. En del av hennes vänner har ändå fortsatt hålla kontakten.

Tvingades sluta studera

På grund av videon har kvinnan slutat studera då hon fått frågor om videon i skolan. Hon fick också självmordstankar på grund av videon.

Mannen håller inte med. Enligt honom var det han som ville sluta förhållandet. Han berättade att kvinnan då spridit skvaller om honom och att han spridit videon fastän han då ännu inte gjort det. Därför spred han den.

Han, som själv är muslim, erkände att videon har lett till förakt mot kvinnan och att den kunde ha lett till våld. Han berättade att han ångrar det han gjort.

"En ung person lider alltid om en sexvideo sprids mot personens vilja"

Enligt Esbo tingsrätt lider alltid en ung person när en sexvideo där personen syns sprids mot personens vilja. Rätten anser att det inte spelar någon roll om personen är religiös eller inte och vilket trossamfund personen i så fall tillhör.

Å andra sidan påpekar tingsrätten att det kan spela roll när det gäller graden av lidande. Rätten beaktar att kvinnan är muslim och att videon kan leda till att hon utsätts för hedersvåld. Rätten konstaterar också att hon till viss del, efter att videon spridits, stängts ute ur samfundet.

Mannen dömdes därför för grov ärekränkning som ung person. Samtidigt dömdes han också för rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet. När brotten begicks var mannen redan 18 år. Straffet blev 60 dagars villkorligt fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd till kvinnan på sammanlagt 3 000 euro.

Domen har inte vunnit laga kraft.