Hoppa till huvudinnehåll

Upp till 11 000 dödsoffer i slaget om Mosul - tiofalt fler än vad som har angetts

Den irakiska armén inledde attacken mot gamla staden i Mosul i gryningen. Slaget om IS sista fäste i staden befaras bli blodigt
Minst en tredjedel av upp till 11 000 civila dödsoffer omkom i regeringens och USA:s flyg- och artilleribombardemang Den irakiska armén inledde attacken mot gamla staden i Mosul i gryningen. Slaget om IS sista fäste i staden befaras bli blodigt Bild: EPA/AHMED JALIL Irak,Mosul,Islamiska staten (IS)

Nyhetsbyrån AP:s utredning om striderna i Mosul tyder på att minst 9 000 - men möjligen så många som 11 000 - civila dödades i den nio månader långa regeringsoffensiven mot terrorgruppen IS i Iraks näst största stad.

Omkring 3 200 civila ska ha dödats i regeringskoalitionens flygangrepp samt granat- och artilleribombardemang mellan oktober 2016 och juli 2017 då IS slutligen besegrades.

Flygattackerna utfördes främst av USA men också av regeringsflyg. Koalitionen har uppgett att endast kring 330 människor dödades i angreppen.

En stor del av dödsoffren lär ha utnyttjats som mänskliga sköldar då IS retirerade till trångbodda områden i de äldre stadsdelarna.

Man bär på två barn mitt bland ruiner i Mosul.
Många stadsdelar i Mosul jämnades med marken Man bär på två barn mitt bland ruiner i Mosul. Bild: AFP / Lehtikuva irakier,Mosul,Irak

Inga officiella utredningar

USA och Irak har alltså inte erkänt att striderna krävde betydligt fler dödsoffer än vad som har tillkännagivits.

AP understryker att koalitionen inte skickade egna experter för att utvärdera de mänskliga förlusternas och de materiella skadornas omfattning.

- Det var den största militäroffensiven mot en stad på ett par generationer och tusentals dödades, säger Chris Woods som leder Airwars, en oberoende organisation som bokför flyg- och artilleriattacker i Irak och Syrien.

Airwars var en av de organisationer som delade med sig information om striderna.

- Nästa gång som detta händer så kan det rädda liv om vi förstår hur dessa civila dödades och IS spelade uppenbart en stor roll, säger Woods.

Hundratusentals civila flydde undan striderna ut i öknen
Hundratusentals civila flydde undan striderna ut i öknen Hundratusentals civila flydde undan striderna ut i öknen Bild: EPA-EFE/OMAR ALHAYALI Irak,Mosul

Nästan 10 000 namn på bårhusets lista

AP fick också hjälp av organisationerna Amnesty International, Iraq Body Count och FN. AP fick också tag på en lista över de döda från Mosuls bårhus.

På listan finns 9 606 namn på personer av vilka minst en tredjedel dödades i regeringens och USA:s bombardemang.

Ytterligare en tredjedel dödades av IS medan det är oklart hur resten miste livet.

AP understryker också att siffrorna kan vara i underkant och att antalet döda som togs till bårhuset under de hektiska, blodiga månaderna kan vara flerfart större.

En stor del av de civila dödsoffren orsakades av regeringens och USA:s flygangrepp. Här avfyrar en irakisk helikopter en missil mot IS ställningar i gamla staden i Mosul
En stor del av de civila dödsoffren orsakades av regeringens och USA:s flygangrepp. Här avfyrar en irakisk helikopter en missil mot IS ställningar i gamla staden i Mosul En stor del av de civila dödsoffren orsakades av regeringens och USA:s flygangrepp. Här avfyrar en irakisk helikopter en missil mot IS ställningar i gamla staden i Mosul Bild: EPA-EFE/STR Irak,Mosul

"Tog aldrig kontakt"

Iraks premiärminister Haider al-Abadi hävdar att 1 260 civila dödades medan amerikanerna inte har angivit några exakta siffror.

- Koalitionen kom aldrig till oss och bad aldrig om några data. De tog inte kontakt direkt eller indirekt, säger Hatem Ahmed Sarheed, en av de personer som bokförde de döda som togs in.

USA försvarar sig med att det inte har resurser att utvärdera allt som hände. USA betraktar alla uppgifter om döda som "icke trovärdiga", så länge som det inte har gjort en egen utredning, något som amerikanerna alltså medger att de inte kunde göra.

USA har också försvarat sig med att det var IS som bar skulden för de flesta dödsoffer.

- Det är helt enkelt oansvarigt att fokusera kritiken på oavsiktliga offer som orsakades av koalitionens krig för att besegra IS, säger militärkoalitionens amerikanska talesman, överste Tomas Veale.

Källa: AP