Hoppa till huvudinnehåll

Vinnarna i Kortfilm 2018

En logo i gult och svart med texten Kortfilm 2018 är symbol för tävlingen.
En logo i gult och svart med texten Kortfilm 2018 är symbol för tävlingen. Bild: Yle kortfilmer,Svenska Yle,tävlingar,Svenska kulturfonden,Finlands filmstiftelse

De vinnande bidragen är Askan, en komedi om sorg av Kristofer Möller (Studio Lumo), Match av Pia Andell (Of Course My Films), Avgrunden av Sawandi Groskind och Quynh Tran (Parad) och Ett kammarspel av Viktor Granö (Långfilm Ab).

Det är tredje gången en kortfilmstävling på svenska i Finland ordnas. Den är ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Finlands filmstiftelse och Svenska Yle.

Kulturfonden stöder gärna kortfilm, då det är ett utmärkt sätt för unga filmare att komma in i branschen, säger Leif Jakobsson på Kulturfonden.

- För att både proffs och lovande bubblare skulle få sin chans har vi delat upp tävlingen i två kategorier; en masterclass för filmer på max 15 minuter och en klass för kortare filmer, som får vara högst sju minuter, säger Charlotte Sundström som är ansvarig för Kortfilm 2018 på Svenska Yle.

- Gemensamt för bägge är att vi letade efter innovativt nutidsdrama som talar till känslorna och det kommer vi att få.

Alvar af Schultén i kortfilmen Glaspärlan
En av fjolårets vinnare var Glaspärlan där Daniel (Alvar af Schultén) spelar en pojke som försöker dölja att han inte har pengar. Alvar af Schultén i kortfilmen Glaspärlan Bild: Kinoproduction Oy/Claes Olsson

Komedier och drama med medelålders kvinnor i huvudrollen

I Kortfilm 2017 handlade hela tre av fyra manus om barn på gränsen till tonåren, i år stod den medelålders kvinnan i centrum i ett flertal bidrag.

- I tre av de fyra filmerna har vuxna kvinnor stora intressanta roller. Hon kan tampas med existentiella frågor om liv och död, men också med vardagsnära problem - såsom hur hon ska bli bättre på att säga ifrån på jobbet eller på tennisplanen, säger Pekka Uotila på Finlands filmstiftelse.

Undantaget från denna regel är Avgrunden, som är en episodisk roadmovie med de två bröderna Babak och Masoud i dramats centrum.

Synopsis för Avgrunden inleds med orden: Ett enormt slukhål har uppstått i en liten, österbottnisk stad i vinterskrud. Dess svindlande djup drar till sig turister men är samtidigt en fara för allmänheten, till den grad att människor har trillat eller självmant hoppat i. Masoud, en lokalpolitiker mitt upp i sin valkampanj, hämtar sin bror Babak på en mentalvårdsklinik efter ett halvt års vistelse.

- Det kom in många bidrag och det var inte speciellt lätt att välja ut de fyra vinnarbidragen bland dem. Tävlingsbidragen har professionaliserats från år till år och manusen höll en jämnhög nivå överlag, sammanfattar Pekka Uotila och Charlotte Sundström.

De vinnande bidragen erhåller ett produktionsstöd på mellan 70 000 och 120 000 euro för att kunna förverkligas. Kortfilmerna ska vara klara i oktober 2018. De har enligt planerna urpremiär kring jul 2018.

Här kan du se vinnarna i Kortfilm 2017.