Hoppa till huvudinnehåll

Diarréläkemedel bakom flera dödsfall i Sverige - inga kända fall i Finland

Läkemedlet Imodium motverkar diarré.
Loperamid finns i vanliga receptfria läkemedel som Imodium. Läkemedlet Imodium motverkar diarré. Bild: Lehtikuva mediciner

Elva personer tros ha dött i Sverige på grund av ämnet loperamid, som finns i vanliga receptfria läkemedel som Imodium och Dimor, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Läkemedel som innehåller loperamid säljs receptfritt också i Finland, bland annat under produktnamnen Imodium och Lopex.

Ämnet är en så kallad opioid och är helt ofarligt i de doser som rekommenderas vid magproblem.

Loperamid ska inte gå in långvarigt i hjärnan men mycket höga doser kan ge någon slags effekt, enligt information som delas i missbrukskretsar på nätet, uppger Ekot.

Fall där loperamid ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak i Sverige har ökat de senaste åren och var uppe i elva i fjol, enligt siffror från Rättsmedicinalverket.

Stora mängder loperamid kan ge allvarliga hjärtproblem, enligt en varning från läkemedelsmyndigheten i USA, där de även har sett en ökning av biverkningar och dödsfall.

Stora doser kan leda till hjärtproblem

Effekterna av loperamid har undersökts också i EU, säger överläkare Vesa Mustalammi på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

I mars beslutades det att bipacksedeln bör innehålla en varning om risken för hjärtproblem vid för stora doser.

- Då ansågs det inte att det behövdes ytterligare åtgärder. Men man förutsätter att de som har tillstånd att sälja läkemedlet följer med biverkningarna, säger Mustalammi.

Fimea känner inte till några förgiftningar eller dödsfall som beror på överdoser av loperamid i Finland.

Enligt Mustalammi har Fimea fått en anmälan om missbruk av diarrémedicin, men det gällde inte förgiftning.

- Tydligen hade någon tagit 30 tabletter på en gång, när det vanligtvis räcker med åtta tabletter per dag. Man kunde tänka sig att det här inte är ett så lockande ämne. Om man inte har diarré får man svår förstoppning redan av en normal dos. Med en stor dos får man nog förstoppning för en lång tid.

Enligt Mustalammi har man inte övervägt att receptbelägga medicinen.

Han påpekar att det alltid finns personer som försöker missbruka mediciner, men att man måste beakta hur stort behovet av ett läkemedel är.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes