Hoppa till huvudinnehåll

Ett splittrat Katalonien röstar i dag – men valet sätter inte punkt för den politiska krisen

Både katalanska och spanska flaggor pryder balkonerna vid ett höghus i Barcelona.
Både katalanska och spanska flaggor pryder balkoner i Barcelona. Både katalanska och spanska flaggor pryder balkonerna vid ett höghus i Barcelona. Bild: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ Barcelona,Spanien,Katalonien,flaggor,självständighetsfolkomröstningen i Katalonien 2017,självständighet,balkong

Det är mycket som står på spel när katalanerna på torsdagen röstar i det ödesmättade regionvalet som Spaniens centralregering initierat. Samtidigt som Katalonien är mer splittrat än någonsin tror få katalaner att dagens val kan lösa den djupa politiska konflikt som i höstas blossade upp mellan den spanska centralregeringen och de katalanska självständighetsförespråkarna.

Att julen står bakom hörnet går inte att ta miste om vid en av stadens största blombutiker, några kvarter norr om Barcelonas mest kända torg Plaça de Catalunya.

Elisabeth är en många kunder som står och väljer mellan de olika julblommorna i skyltfönstret.

- Jag tror att folket röstar för demokrati och frihet för Katalonien, säger hon.

Massor av blommor utanför en blombutik i Barcelona.
Blombutik i Barcelona Massor av blommor utanför en blombutik i Barcelona. Bild: Yle/ Daniel Olin Barcelona,blommor,växter,floristik,florister,blomaffär

Längs den tungt trafikerade gatan finns inga valaffischer, men på många balkonger hänger den katalanska rödgulrandiga flaggan.

- Jag röstar självfallet för ett parti som förespråkar självständighet, säger Naomi en ung kvinna och skyndar vidare.

Mätningarna: Hugget som stucket

På en av de vackra fasaderna skymtar en ensam spansk flagga.

Man kan få intrycket konstitutionspartierna, de som är emot självständighet, inte har en chans i dagens val.

Men det stämmer inte. Tvärtom har de traditionella spanska partierna lyckas mobilisera väljare och vuxit sig allt starkare.

De senaste opinionsmätningarna ger vid handen att det är väldigt jämnt mellan de två politiska blocken, de spansknationalistiska partierna och de tre självständighetspartierna.

Katalanerna är alltså djupt splittrade i självständighetsfrågan och vissa vacklar i sin åsikt.

Självständighetsivraren Francisco sitter framför en hylla med blommor.
Fransisco har blivit självständighetsivrare på grund av den spanska regeringens agerande. Självständighetsivraren Francisco sitter framför en hylla med blommor. Bild: Yle/Daniel Olin Barcelona,Katalonien,självständighet,man,Francisco

- Jag har blivit självständighetsivrare eftersom Spaniens centralregering endast hänvisar till grundlagen utan att ens försöka hitta en lösning. Men jag kan mycket väl byta åsikt ifall Madrid ändrar sin hållning, säger Fransisco.

Högt valdeltagande väntas

Det är ovanligt lugnt på de julpyntade gatorna i Barcelona.

Inga demonstrationer eller valmöten, och valaffischerna som tidigare prydde många lyktstolpar har fått ge plats för julreklam.

Kampanjandet är förbjudet på den så kallade ”reflektionsdagen”, dagen för valdagen.

Det är svårt att tro att Katalonien går till ännu ett ödesval som kan avgöra inte bara regionens, utan hela Spaniens framtid.

Men under ytan bubblar det. Folk är engagerade och valdeltagande väntas bli rekordhögt, omkring 80 procent.

Den tidigare regionpresidenten för kampanj i exil

Tittar man noga ser man att flera av de julshoppande katalanerna har ett litet gult band på bröstet.

Det gula bandet är ett sätt att visa stöd för politikerna som fängslats till följd av den katalanska självständighetsprocessen.

Situationen är minst sagt märklig.

Den tidigare vicepresidenten Oriol Junquera, ledare för vänsterpartiet ERC, sitter fängslad i Madrid.

Medan den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont leder sitt parti Junts per Catalunya från Belgien, dit han flydde efter att centralregeringen i Madrid tog över styret i höstas.

”Den värsta konflikten sedan inbördeskriget”

Journalisten Jaume Martinez Hernandez som jobbar på dagstidningen El Periodico suckar.

- Situationen har inte varit lika komplex och allvarlig för Spanien eller Katalonien sedan inbördeskriget eller andra världskriget, säger han.

Journalisten Jaume Martinez Hernandez sitter på en uteservering med händerna knäppta.
Journalisten Jaume Martinez Hernandez. Journalisten Jaume Martinez Hernandez sitter på en uteservering med händerna knäppta. Bild: Yle/Daniel Olin Barcelona,Katalonien,journalister,självständighet,El Periódico,Jaume Martinez Hernandez

Dessutom är det väldigt lite som talar för att regionvalet skulle bryta dödläget.

Utgående från opinionsmätningarna får varken separatisterna eller unionister egen majoritet.

Istället väntar sannolikt utdragna koalitionsförhandlingar som många gissar att i slutändan kan leda till nyval.

- Ifall vinnaren inte lyckas skapa en regering är den enda utvägen att ta om valet, säger journalisten Jaume Martinez Hernandez.

Någon snabb lösning på den segslitna politiska krisen finns inte i sikte, däremot lär splittringen i Katalonien fortsätta, oavsett valresultat.