Hoppa till huvudinnehåll

Jultrafiken drar igång – låt inte julstress påverka ditt körande

Bilar på en ringväg i Helsingfors
Bilar på en ringväg i Helsingfors Bild: Yle/Eila Haikarainen åka

Jultrafiken kommer igång gradvis från och med torsdagen. Trafiken väntas bli livligast på fredag eftermiddag och på lördag förmiddag.

Trafikverket förutspår inga stora rusningar men till exempel vid utfartslederna i Helsingfors kan det ställvis bli köbildning.

Returtrafiken fördelas på flera dagar, men mest trafik väntas på annandag jul. Då är huvudvägarna tre och fyra mot Helsingfors livligast trafikerade.

Risk för dåligt väglag

I östra Finland väntas väglaget vara dåligt under torsdagen på grund av snöfall, snöblandat regn och is på vägarna. I landets norra delar kan det komma enstaka snöbyar.

Meteorologiska institutet har utfärdat en varning för dåligt väglag i Södra och Norra Karelen, Mellersta Finland, Södra och Norra Savolax, Kajanaland samt i kommunerna Pudasjärvi, Taivalkoski och Kuusamo.

I största delen av landet väntas ändå uppehållsväder.

Kör inte stressad och se till att bilen är i skick

Under julhelgen kan det finnas många tider att passa men det är viktigt att försöka låta bli att stressa när man kör.

– Föraren måste behärska nerverna. När man sitter i bilen borde man inte ha hetsiga diskussioner och föraren borde inte heller kommendera barnen, säger överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för trafiksäkerhetscentralen.

Pasterstein påminner också om att man inte ska köra när man är trött eller sjuk.

Genom att ha koll på några grundläggande saker innan man sätter sig i bilen undviker man att få problem senare. Se därför till att kolla lufttrycket i däcken och se till att vindrutetorkarna fungerar innan du ger dig ut i jultrafiken.

Bra är också att komma ihåg att ha med sig varma kläder och reflexväst – och glöm inte att tanka.

Läs också