Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnokraft i Lappträsk tjejklubb

Två unga flickor sitter vid ett bord och sticker ner händerna i en skål med godis.
Mariska Nykänen och Madicken Lund dyker ner i godisskålen då flickklubben firar jul med knytkalas. Två unga flickor sitter vid ett bord och sticker ner händerna i en skål med godis. Bild: Mira Bäck/Yle Lappträsk,flickor,barn,ungdomsarbete,flickgrupp

Tjejklubben i Lappträsk bjuder på avspänd samvaro, men ger också flickorna utrymme att tala om saker som är viktiga för dem och som de kanske inte annars skulle ta upp. Det som diskuteras i tjejklubben stannar i tjejklubben.

Tjejklubben startade tidigare i höst på flickornas eget initiativ.

- Vi ville ha det lite extra roligt på fritiden, säger Elin Jordas.

Det är full fart på Lappträsk ungdomsgård där sjätteklassarna Elin Jordas, Mariska Nykänen, Madicken Lund, Sofia Lill-Smeds och Lina Nygård förbereder tjejklubbens julfest tillsammans med ungdomsarbetare Samira Al-Far som leder gruppen.

Istället för det vanliga mellanmålet blir det knytkalas med olika godsaker och sedan ska det delas ut julklappar.

Två flickor sitter på en soffa. Den ena har munnen öppen, den andra har ett popcorn i handen som hon försöker kasta i den första flickans mun.
Mariska Nykänen försöker kasta ett popcorn i munnen på Madicken Lund. Ett par gånger lyckas flickorna till och med. Två flickor sitter på en soffa. Den ena har munnen öppen, den andra har ett popcorn i handen som hon försöker kasta i den första flickans mun. Bild: Mira Bäck/Yle Lappträsk,flickor,barn,ungdomsarbete,flickgrupp

Flickorna börjar ändå eftermiddagens träff med att breda ut en hög med bilder på golvet. Var och en väljer ut en bild som de tycker att passar in på dagens känsla och får sedan berätta varför.

De fem är goda kompisar sedan tidigare vilket gör det lättare för dem att vara öppna med varandra. Dessutom har flickklubben en viktig regel: Det som sägs här diskuteras inte utanför klubben.

Kvinnokraft

Gruppen träffas en gång i veckan och brukar baka, spela, pyssla och göra annat roligt tillsammans.

- Från Kapellby skola sades det till föräldrarna att flickorna önskar en tjejgrupp. Tjejgrupper finns det på annat håll också. Tanken bakom är att flickor ska få vara sig själva och omringa sig med andra flickor för att få känna att den här kvinnokraften finns. Det är viktigt, säger Al-Far.

Kvinna tittar in i kameran och ler.
Ungdomsledare Samira Al-Far leder gruppen. Kvinna tittar in i kameran och ler. Bild: Mira Bäck/Yle Lappträsk,flickor,barn,ungdomsarbete,ungdomsledare,Samira Al-Far

Al-Far poängterar att det är bra att gruppen går på svenska som är flickornas modersmål.

- Vi pratar ju ibland om saker som inte är så lätta att tala om på ett annat språk.

Enligt Lina Nygård är det viktigaste i gruppen att man får uttrycka sig som man vill.

- Man går alltid glad hem, säger Madicken Lund.

Spontan dans

Det är meningen att gruppen ska fortsätta träffas åtminstone till läsårets slut, men Al-Far skulle gärna se att klubben fortsätter också då flickorna börjar i sjunde klass i Lovisa.

- Då kommer det andra utmaningar som det kanske också är värt att behandla här. Och så skulle flickorna få vara tillsammans, i högstadiet kan det ju vara att de börjar på olika klasser.

Efter samlingen rusar alla in i köket. Flickorna har tillsammans med Al-Far dukat upp chips, godis och en massa annat gott. Medan de äter diskuterar tjejerna vad som ska hända på skolans julfest nästa dag och Al-Far frågar dem om hur de ska fira jul.

Flera flickor sitter runt ett bord med godsaker. I bakgrunden står en kvinna.
Knytkalas. Från vänster till höger Mariska Nykänen, Madicken Lund, Lina Nygård, Elin Jordas och Sofia Lill-Smeds. I bakgrunden ungdomsledare Samira Al-Far. Flera flickor sitter runt ett bord med godsaker. I bakgrunden står en kvinna. Bild: Mira Bäck/Yle Lappträsk,flickor,barn,ungdomsarbete,flickgrupp

Flera i gruppen skulle genast vilja ge sig i kast med julklapparna och stämningen är i topp då det till sist är dags att dra lott om paketen. Efter att alla julklappar har blivit utdelade, öppnade och beundrade kastar sig Elin Jordas och Lina Nygård in i ett biljardspel med högt tempo. De andra hejar på eller talar om något helt annat.

Flicka ligger på biljardbord för att nå bollen. Hon skrattar.
I krig och biljard är allting tillåtet. Elin Jordas tar till egna metoder för att nå bollen. Flickorna spexar och skojar med varandra. Flicka ligger på biljardbord för att nå bollen. Hon skrattar. Bild: Mira Bäck/Yle Lappträsk,biljard,Elin Jordas

Några av flickorna tar ett par danssteg nu och då, och volymen på musiken som spelar i bakgrunden stiger hela tiden. Snart är det nästan disco på gång runt biljardbordet.

- Det är så roligt när man kan vara tillsammans och inte tänka på något annat, säger Mariska Nykänen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland