Hoppa till huvudinnehåll

Northug petas från Tour de Ski: Vi tycker att det bästa är att han står över

Petter Northug.
Petter Northugs namn inte med bland norska Tour de Ski-åkare. Petter Northug. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Petter Northug

Landslagsledningen inom norsk längdskidåkning har inte nominerat Petter Northug till Tour de Ski. Han är istället första reserv. Om det blir ett återbud i Tour de Ski får Petter själv bestämma om han ska delta, men vi tycker att det bästa är att han står över, säger landslagchefen.

När Norge nominerat sina längdskidåkare till Tour de Ski lyser ett namn med sin frånvaro.

Petter Northug.

Northug är visserligen nominerad, som första reserv bland herrarna, men den norska landslagsledningen verkar övertygad om att Northug behöver träning och inte tävling för att nå en formtopp med tanke på OS.

– Om det blir ett återbud i Tour de Ski får Petter själv bestämma om han ska delta, men vi tycker att det bästa är att han står över, säger landslagchefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.

Northugs säsong har enligt hans egna mått mätt varit misslyckad.

Han har varit långt från täten både nationellt och internationellt och frågan är om det blir något OS alls för den mångfaldige medaljören.

Tour de Ski under ett OS-år är speciellt till karaktären. Av norska åkare har t.ex. höstens komet Johannes Hösflot Kläbo och veteranen Marit Björgen valt att stå över.

Norska laget till Tour de Ski:

Damer

Mari Eide, Maiken Caspersen Falla, Thea Krokan Murud, Ragnhild Haga, Kathrine Harsem, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Silje Öyre Slind, Heidi Weng, Tiril Udnæs Weng, Ingvild Flugstad Östberg

Herrar

Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Sjur Röthe, Sindre Björnestad Skar, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tönseth

Läs också