Hoppa till huvudinnehåll

Nykter alkoholist om Hakkarainen: Riksdagen är medberoende

Teuvo Hakkarainen i riksdagen den 19 december.
Teuvo Hakkarainen i riksdagen den 19 december. Teuvo Hakkarainen i riksdagen den 19 december. Bild: Lehtikuva Teuvo Hakkarainen,politiker

När vice talmannen i riksdagen, Mauri Pekkarinen, förhindrar en berusad riksdagsledamot att komma in i plenisalen - och sedan håller tyst om det - så är det ett typiskt medberoende-beteende. Så bedömer Christer Schoultz, nykter alkoholist, fallet Teuvo Hakkarainen.

Det säger Christer Schoultz, nykter alkoholist, om fallet Teuvo Hakkarainen.

Det är tack vare välmenande hjälp av andra alkoholisten kan fortsätta dricka― Christer Schoultz

Schoultz har med intresse följt med vändningarna i fallet Hakkarainen och analyserar situationen med sin egen alkoholism i bakgrunden.

– Alla de här människorna som går med på att förlåta, skydda, ge varningar och nya chanser, de är möjliggörare.

– Det är tack vare deras välvilliga hjälp alkoholisten kan fortsätta dricka, säger Schoultz och menar att det enda sättet att på riktigt hjälpa en alkoholist är att lämna honom ensam och berätta att det finns hjälp att få.

Christer Schoultz
Christer Schoultz Christer Schoultz Bild: Privat christer schoultz

Skyddande kolleger möjliggör drickandet

– När man läser alla rubrikerna om fallet Hakkarainen ser det ut som om det förekommer en sorts #hakkarainenmetoo-kampanj, där alla nu kommer ut och berättar om sina alkoholistupplevelser. Men i det här fallet gör de det säkert för att skydda sig själva, visa att de nog ingripit, säger Schoultz.

Men enligt honom beter sig riksdagen som organisation precis som en medberoende i ett alkoholistiskt parförhållande.

Skyddar, varnar, hotar, förlåter och hjälper. Så att drickandet kan fortsätta ännu längre och alkoholisten aldrig tvingas ta sitt ansvar.

– Det här är inget problem som plötsligt har uppstått. Det har pågått länge, säger Schoultz.

Alkoholister är mästare på att manipulera sin omgivning― Christer Schoultz

Och han preciserar:

– Före man dyker upp på jobbet berusad, så har man vanligtvis insjuknat i alkoholism fem till åtta år tidigare. Man har tappat kontrollen över sitt drickande. Kontrollen har minskat gradvis tills man då dyker upp på jobbet i fyllan.

Teuvo Hakkarainen fanns inte på plats i riksdagen den 20 december.
Teuvo Hakkarainen fanns inte på plats i riksdagen den 20 december. Teuvo Hakkarainen fanns inte på plats i riksdagen den 20 december. Bild: Lehtikuva Teuvo Hakkarainen,politiker,riksdagen

Christer Schoultz understryker att det är mycket som händer under de där fem till åtta åren.

Arbetseffektiviteten har gradvis minskat och personens korta sjukfrånvaron har ökat utan att det finns någon konsekvent förklaring till dem.

Ofta blir personen också inblandad i konflikter på jobbet.

Alkoholister feldiagnostiseras

– Alkoholister blir ofta feldiagnostiserade. Vi är experter på att manipulera vår omgivning och ljuger friskt, säger Schoultz.

Han tillägger att det enda sättet att undvika detta är att utbilda läkare så att de bättre känner igen alkoholism hos en patient.

– En drickande alkoholist uppvisar många narcissistiska drag, utan att nödvändigtvis vara narcissist. De kan därför utnyttja all välvillig hjälp till att fortsätta dricka.

Christer Schoultz och Susanna Ginman diskuterar medberoende i Obs debatt klockan 19 på Yle Fem och Arenan.