Hoppa till huvudinnehåll

Polen fortsätter trotsa EU – godkänner lagar som kan kosta landet dess rösträtt i unionen

Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem.
President Andrzej Duda sade att de hårt kritiserade reformerna var nödvändiga. De kan kosta Polen landets rösträtt i EU-instanser. Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem. Bild: EPA / Pawel Supernak Polen,Andrzej Duda,presidenter,Polens president

Polens president Andrzej Duda meddelar att han ska godkänna lagar som EU har fördömt som ett hot mot rättsstatsprincipen. EU-kommissionen inledde på onsdagen processen att straffa Polen med indragen rösträtt på grund av lagarna.

Om EU-kommissionen hade hoppats på att beslutet att inleda processen för att straffa Polen över de hårt kritiserade reformerna skulle leda till förändring, slogs det hoppet ner av president Andrzej Duda.

Duda meddelade att han tänker godkänna ytterligare två lagar som enligt EU innebär att landets rättsväsende sätts under hård politisk styrning.

Jämför med många andra tal om frågan var Dudas framtoning på onsdagen inte lika hetsig.

Duda nämnde inte EU-kommissionens beslut att aktivera artikel 7 i grundfördraget, som troligen kommer att innebära att Polen fråntas rösträtten i EU:s beslutsfattande organ.

- Vi för fram goda lösningar för Polen som kommer att förbättra vårt rättsväsende, sade Duda som fördömde kritiken mot reformerna men lät bli att nämna kommissionen.

Tysta åtgärder

Också på andra håll inom den polska politiken möttes kommissionens beslut av tystnad.

Justitieminister Zbigniew Ziobro lovade att reformarbetet fortsätter, men hade ingen kommentar att erbjuda om EU.

- Vi kommer att bli ett betydelsefullt land om vi får till stånd välfungerande domstolar. Vi måste fortsätta med reformerna inom rättsväsendet, sade Ziobro.

För att ge tyngd åt sina löften avskedade han efter sitt uttalande sex högt uppsatta domare vars beslut regeringen på sistone har kritiserat.

Demonstration mot regeringen i Warszawa i maj 2016
Trots att regeringspartiet i Polen har stort stöd har motståndet mot reformerna varit massivt. En del nya lagar har också fallit efter stordemonstrationer. Demonstration mot regeringen i Warszawa i maj 2016 Bild: EPA/TOMASZ GZELL POLAND OUT Warszawa,Polen,demonstration

Jämfört med tidigare kontroversiella uttalanden om att fransmännen hade Polen att tacka för att de äter med kniv och gaffel eller antydande om att kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har kommunistiska sympatier, var tonen dämpad.

Det spekuleras att den polska regeringen hade räknat med att hoten om att aktivera artikel 7 var en bluff.

Aktiveringen kan ha fått den polska regeringen att oroa sig över följderna.

Inget mer att vinna på konfrontation

Det polska regeringspartiet Lag och rättvisa har vunnit stort på sitt gräl med EU och stöds enligt de senaste mätningarna av kring hälften av väljarna.

Konfrontationen har framställts som att Polen vågar ställa sig emot eliten i Bryssel.

Experter menar ändå att det inte finns så mycket mer för partiet att vinna på konfrontationen, som har drivits till sin spets.

Polens president Andrzej Duda välkomnas av Europeiska rådet ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen
Andrzej Duda och Polens tidigare premiärminister och kommissionens ordförande Donald Tusk har kommit på kollisionskurs. Polen röstade ensamt emot att låta Tusk fortsätta på posten. Polens president Andrzej Duda välkomnas av Europeiska rådet ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen Bild: EPA/OLIVIER HOSLET andrzej duda

De väljare man kan vinna med den rådande politiken stöder redan partiet, men däremot finns uppenbara risker för förluster.

Polen får mest stöd av alla medlemsländer, kring 100 miljarder under den pågående budgetperioden.

Många länder är nu ändå allt mer obekväma med tanken att stöda ett land som öppet trotsar unionens grundvärderingar så ordentligt.

Det har redan talats om att flytta fokus för nästa EU-budget till teknologi och forskning, vilket skulle innebära att Polen gynnas mycket mindre än idag.

Sinande investeringar

Samtidigt har grälet lett till att landet allt mer ses som oberäkneligt av utländska investerare.

Polens ekonomi växer fortfarande, med över fyra procent i år och enligt prognoser med nästan fyra procent år 2018, men de utländska investeringarna har sinat.

Investeringskonsulter i Polen uppger för tidningen Politico att investerare är oroade över reformerna.

- Den största oron jag möter kommer från utlänningar som oroar sig över reformerna inom rättsväsendet, säger en konsult till tidningen.

Läs också