Hoppa till huvudinnehåll

Singelförälderns barnfria jul - ångestladdad eller befriande?

Pojke och pappa pysslar
Pojke och pappa pysslar Bild: Mostphotos/ Lev Dolgachov jul,föräldraskap,Pappa,barn (familjemedlemmar)

Julen den är roligast för alla som är små, konstaterar gammelmormor mus i Mössens julafton. Och det har hon säkert rätt i.

En förälder vill naturligtvis se till att julen blir en underbar upplevelse för barnen. Men i en värld där många föräldrar går skilda vägar är det inte så enkelt alla gånger.

- Julen förknippas väldigt starkt med familjelycka och traditioner, säger Anne Nickström, informatör på Barnavårdsföreningen och ensamstående tvåbarnsmamma.

Anne Nickström är bloggare.
Anne Nickström Anne Nickström är bloggare. Bild: Yle / Marcus Rosenlund singelmamman

Nickström skriver bloggen Singelmamman, där hon försöker lyfta fram positiva perspektiv på singelföräldraskap. Hur ser då hennes egen familjs julpussel ut i år?

- I år är det så lyxigt att barnen är hos mig. Nästa år är det pappans och hans familjs tur, och då ska jag hitta på någonting helt annat.

Att fira varannan jul med barnen är en vanlig lösning. En del föräldrar väljer att fira jul tillsammans också efter skilsmässan för barnens skull. Ifall det är praktiskt möjligt kanske man rent av delar upp själva julafton så barnen hinner fira med bägge föräldrarna.

- Men det finns inga rätt eller fel här, påpekar Nickström, det gäller att hitta den lösning som fungerar bäst för barnen och för den egna situationen.

Förklara att den ensamma föräldern är okej

Om barnen fick välja tror Nickström att alternativet att få fira med båda föräldrarna skulle vara populärast. Men om det inte går att ordna är det viktigt att respektera barnets känslor.

- Det är bra om den förälder som firar jul med barnet ser till att det går att hålla kontakten till den andra föräldern också mitt i firandet. En del kanske inte vill tänka på sitt ex på julafton, men jag tycker man ska göra det ändå för barnets skull.

Nickström ser att barn ofta tenderar ta på sig ett stort ansvar för de vuxna och deras välbefinnande.

- Då är det viktigt att visa för barnet att det inte går någon nöd på den andra föräldern, att han eller hon nog är helt okej fast ni inte är tillsammans på julen.

Att förbereda barnet på arrangemangen kan också hjälpa.

- Ni kanske kan fixa en julklapp eller baka någonting till den andra föräldern, liksom visa att han eller hon finns med i tankarna hela tiden.

"Så har vi ju alltid gjort" - Än sen?

Då familjesituationen förändrats gör man sig själv en björntjänst om man klamrar sig fast vid alla traditioner och förutsätter att julaftonen ska vara magisk.

- Vi vuxna brukar fokusera väldigt mycket på själva julafton, att det är då allt ska vara som bäst och härligast. Men det går ju alldeles utmärkt att fira jul med sitt barn före eller efter julafton också. Istället för att krampaktigt hålla fast vid alla gamla traditioner kan man skapa nya.

Här uppmanar Nickström också släktingar, vänner och andra i stödnätverket runt familjen att hjälpa till. När situationen är som den är, blir det inte konstruktivt att säga saker som "ja men så här har vi ju alltid gjort".

Kompisjul, jul på sandstranden?

Hur ska man då göra de julaftnar som barnen är på annat håll?

- Själv håller jag redan på och funderar på vad jag ska hitta på julen 2018, som dessutom infaller så att helgen blir väldigt lång, säger Nickström. Jag ska försöka lämna min bekvämlighetszon och göra något nytt, jag tror det kommer att bli riktigt bra.

Också under solojulen understryker Nickström att barnet givetvis ska stå i fokus. Föräldern som firar på annat håll ska till exempel vara tillgänglig om barnet vill höra av sig. Men annars är ramarna ganska fria.

En del brukar resa bort helt och hållet. Andra vill passa på att göra något fint, som att dela ut mat till hemlösa.

- En mamma jag känner är jultomte och åker runt och är tomte hos andra familjer då hon inte har barnen på julafton. En del firar jul med kompisar istället.

Första julen ofta tung

Med andra ord är det samma recept som gäller här: hitta på nya sätt att fira och nya traditioner.

- Men lätt är det inte, speciellt inte den första julen utan barnen. Jag kände hur ensamheten kröp sig på och undrade hur jag skulle klara mig.

Eftersom Anne Nickström bloggar öppet om sina tankar kring singelföräldraskap har hon kontakt med andra i liknande situation.

- En bekant sade "Men är det inte egentligen ganska skönt att fira ensam?". Det kändes på något sätt befriande att tänka så. Det är ju skönt att bara behöva fixa skinka, klappar och hela faderullan vartannat år.

Att bara passa på att ta det riktigt lugnt då hela samhället stannar upp för jul är inte alls fyskam, tycker Anne Nickström.

- Att bara sitta i pyjamas och läsa en bok kan ju också vara en perfekt jul!

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP