Hoppa till huvudinnehåll

Skadade hörseln på jobbet – barnskötare menar att bullerproblem på dagis inte tas på allvar

Charlotta Kuhlberg.
Charlotta Kuhlberg. Jakobstad

Barnskötaren Charlotta Kuhlbergs hörsel tog skada redan efter fem år i yrket. Problemet tas inte på allvar, säger hon.

Charlotta Kuhlberg har jobbat som barnskötare på Tallbo daghem i Jakobstad i tio år. För ungefär fem år sedan märkte hon att hon fått problem med hörseln.

- Först hade jag inga problem med ljudnivån, men så småningom började jag märka att jag hade problem med hörseln utanför dagis, säger Charlotta Kuhlberg.

Kan inte urskilja röster

Främst märks hörselproblemen i sociala situationer. I större sällskap, som exempelvis på en middag, där människor pratar i mun på varandra kan Charlotta inte längre urskilja vad människor säger.

- Allt flyter ihop i en grå massa och jag hör inte vad någon säger.

Charlotta har slutat med att lyssna på radio i bilen på väg hem från jobbet och hon klarar inte heller av att radion och teven står på hemma.

- Jag kan inte ha på flera ljudkällor samtidigt. Det klarar jag inte av. Jag vill ha tystnad när jag åker hem från jobbet och jag lyssnar sällan på musik hemma, säger Charlotta.

Charlotta Kuhlberg.
Charlotta Kuhlberg. Jakobstad

Charlotta säger att situationer med flera ljudkällor gör henne stressad både psykiskt och fysiskt. Hon njuter inte heller längre på samma sätt av att gå på café eller musiktillställningar där man samtidigt ska umgås.

- Det blir tungt för en själv och ibland känner jag att jag nästan verkar lite trög som får fråga hela tiden. Men det beror ju bara på att jag inte hör, säger Charlotta.

Bullernivån på dagis är ganska konstant, det är fart och fläkt. Men arbetshälsan har inte tagit problemen på allvar. De problem som Charlotta har med hörseln visar sig inte tydligt vid hörselkontroller.

- Det är främst problem som jag själv upplever, men mina kollegor har samma problem, säger Charlotta.

Inte anpassat för barngrupper

Många fastigheter som i dag används som daghem är inte byggda för stora barngrupper. Huset där Charlotta jobbar är ett stort stenhus som byggdes för helt andra ändamål och det är ett problem säger Charlotta.

- Tallbo daghem har varit en lungpoliklinik förut. Vi försöker inreda med tyger och det finns akustikskivor i taket, men det hjälper inte, säger Charlotta.

Hörselproblem var inget som Charlotta räknat med när hon började jobba som barnskötare. I dag är hon 32 år och har ett långt arbetsliv framför sig.

- Det känns rätt skrämmande och då har jag ändå bara jobbat tio år. Tänk på dem som varit i yrket i 30 år, säger Charlotta.

Tror du att du klarar 30 år till?

- Det blir nog en utmaning, om vi inte får hjälp med ljudnivåerna på dagis, säger Charlotta.

Charlottas önskan är att hon och kollegorna skulle få specialgjutna öronproppar som är personligt anpassade och silar bort allt buller och sorl.

Barns stövlar på rad
Barns stövlar på rad Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,dagis,daghem,stövlar,Vinterväder

Lagen är ganska diffus när det gäller buller på dagis. Bullret ska hållas inom lagstadgade normer, men det talas mest om buller från trafik och vikten av tillräckligt stora gårdsplaner och barnens säkerhet.

- Ute i industrin är reglerna stränga, där måste du skydda din hörsel. Men ingen tänker riktigt på hur det är på dagis, säger Charlotta.

Striktare byggnormer

Seppo Niirainen arbetar som redaktör på Rakennustieto, ett bolag som hör till stiftelsen med samma namn. På Rakennustieto utvecklar man de byggnormer som byggbranschen använder sig av.

Rakennustieto jobbar också med akustik och bullernivåer och Seppo Niirainen säger att man ute på fältet lyft fram problemen på daghemmen.

- Det går att åtgärda bullenivåer med akustikskivor, ljudabsorberande golv och väggar. Det är också viktigt hur man väljer möbler. Men kunskapen finns inte alltid ute i kommunerna, säger Niirainen.

Just nu arbetar Rakennustieto med att ta fram striktare normer för byggande av offentliga utrymmen där även daghemmen ingår. Man utgår i från arbetsskyddslagen.

- De nya riktlinjerna träder i kraft vid årsskiftet och reglerna för ljudvolym kommer att skärpas, säger Niirainen.

Ett problem är också hur man vet att lagstadgade ljudvolymer uppfylls. Man är inte riktigt överens om hur man ska mäta eko eller mäta hur bra man kan urskilja tal i en ljudmiljö, säger Niirainen.

- Dessutom är ljudförhållanden på daghem mycket omväxlande.
Men det går att åtgärda akustiken även i äldre fastigheter om man har rätt kunskap.

Människor påverkas också på olika sätt i samma ljudmiljö säger Niirainen. Målet är ändå att skapa en ljudmiljö som alla kan godta och som inte skadar hörseln.

Solljus sipprar genom trädgrenar i en grön sommarskog.
Solljus sipprar genom trädgrenar i en grön sommarskog. Bild: YLE / Pentti Kallinen skogar,blandskogar,sommar,solljus

Barnen pratar högre

Charlotta Kuhlberg säger att hennes kollegor som jobbat länge i yrket säger att volymen på daghem eskalerat. Barnen pratar allt mera i munnen på varandra och försöker överrösta varandra.

- Man måste ta tag i det här problemet och även vi i personalen måste tänka på att prata med en låg röst, säger Charlotta.

Det är musik i affärerna, spel, telefoner och teve och radio står på. Barnens leksaker har också höga ljud. Oljudet finns överallt i dag, säger Charlotta som numera har lärt sig att uppskatta tystnaden.

- Jag tror att det är viktigt att ta ut barnen i skogen och lyssna på tystnaden. Visa att så här låter det när det är tyst, säger Charlotta Kuhlberg.