Hoppa till huvudinnehåll

Stora skillnader mellan fotbollslandslagen: herrspelarna får större bonusar än damerna

Adelina Engman.
Adelina Engman och de övriga landslagsdamerna får mindre bonusar än herrarna. Adelina Engman. Adelina Engman,fotboll,Finlands damlandslag i fotboll

Grundkompensationen är densamma för herrar som för damer. Men vad gäller resultatbonusar förtjänar herrspelarna mera i fotbollslandslagen.

Landslagsuppdragen är mer lukrativa för herrspelarna än vad de är för damerna. Bollförbundet har utrett ärendet på jämställdhetsombudsmannens begäran.

Damerna och herrarna kompenseras på samma vis vad gäller resekostnader, dagspenning och en liten ”principiell” summa för att spelarna deltar.

Skillnaderna hittas i resultatbonusarna. Bonusens storlek varierar beroende på resultat och motståndare, men för herrarna brukar det handla om ”tre- eller fyrsiffriga” summor medan damerna måste nöja sig med ”tresiffriga” belöningar.

Bollförbundet kan inte ge noggrannare siffror på grund av att avtalen mellan förbundet och spelarna är hemliga.

Bara herrarna gör vinst

Bonusarna storlek beror alltså på hur bra landslagen presterar. Då herrlandslaget inte vann en enda av sina elva matcher under år 2016 var bonussummorna för hela laget bara en tredje- eller fjärdedel av vad det normalt brukar vara.

– Det finns tillvidare stora skillnader i bonusarna även om damernas summor har ökat efter det nya avtalet (som gjordes i höstas), skriver man i rapporten.

För herrarna ska man förhandla om ett nytt avtal innan Nations League-matcherna nästa höst. Avtalen är tvååriga, det vill säga man gör dem för varje mästerskapskval.

Skillnaderna i bonusarnas storlek förklaras med att herrlandslaget är det enda som gör ekonomisk vinst. Det gör inte dam- och juniorlandslagen.

Källa: STT

Läs också