Hoppa till huvudinnehåll

Trött på julklappshysterin? Ge ditt barn en konstupplevelse istället

Barn som tittar på Ainotriptyken på Ateneum
Ett stort möte: Gallen-Kallelas Ainotriptyk och en frågvis 5-åring. Barn som tittar på Ainotriptyken på Ateneum Bild: Yle / Monica Eklund konst,bildkonst

Lider du av julklappspanik inför jul? Då är kanske gåvor i form av kulturupplevelser det du söker. Det är ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart alternativ till materiella ting och kan dessutom leda till oförglömliga upplevelser för alla parter.

Ett par dagar kvar till jul. Många rusar runt i butikerna med svetten i pannan för att hitta de rätta julklapparna till barnen.

Men hur skulle det vara om du skulle ge en konstupplevelse i julklapp i år istället för ännu mera leksaker?

Det tycker åtminstone Förbundet för barnkulturcenter i Finland, som i år uppmanar föräldrar att ge kulturinriktade upplevelser i julklapp åt sina barn istället för prylar.

- Det viktigaste när man prövar på kultur och konst är samvaron och kontakten med andra människor, säger Saara Vesikansa, verksamhetsledare på Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

En gemensam upplevelse

En sagostund på ett bibliotek, en konstutställning eller en kurs som både barnet och den vuxna gillar kan ge familjen en välkommen paus i vardagens ekorrhjul. Framför allt blir det något som barnet och den vuxna upplever tillsammans.

Initiativet till att ge upplevelser i julklapp hoppas Förbundet för barnkulturcenter i Finland att ska yngla av sig, så att de kulturella upplevelserna blir återkommande inslag i familjens vardag.

Ett mångsidigt utövande av konst och kultur i olika former stöder barnet i hens personliga utveckling. Barnets världsbild breddas och kunskapen om omgivande fenomen och andra människor ökar.

I konsten finns inget rätt eller fel

Tanja Is är verksamhetsledare på Fotocentrum i Raseborg och utbildad, verksam bildkonstnär. Hon har också gett ut tre barnböcker och skriver som bäst på den fjärde. Tanja håller också olika workshopar och kurser, även för barn.

Hon upplever att det är viktigt att barn får uppleva och skapa konst och att de får säga vad de tycker om det de upplever i konsten.

Porträttbild på Tanja Is.
Tanja Is Porträttbild på Tanja Is. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund Galleri,konst,Karis,konstgallerier,Raseborg,Västnyland,konstutställningar,tanja is

Tanja nämner sin kollega Lotta, som lyfte upp en viktig insikt:

- Då vi tänker på ämnena i skolan handlar det alltid om vad som är rätt eller fel. Två plus två är alltid fyra. Men konsten är inte svartvit eller rätt eller fel, du får uppleva den precis som du vill. Ingen kan komma och säga att det du upplever är fel och då är det hundra procent rätt.

Du behöver ju inte förstå konsten. Att förstå konsten är till för konstnärerna, du ska ju bara uppleva den― Tanja Is, konstnär

Tanja Is funderar på hur det är att till exempel växa upp i en värld där man alltid får höra att man har fel på något sätt, om man till exempel har det kämpigt i skolan. Då kan den gränslösa konsten vara en fristad.

- Allt är inte rätt eller fel, det finns en massa nyanser. Konsten kan vara ett bra medel för att få utlopp för känslor. Det är ibland svårt att sätta ord på saker och ting. Då kan man kanske måla det istället eller skapa det på något annat sätt.

Men om man som förälder inte själv förstår sig på konst, hur ska då ens barn nås av konsten?

- Du behöver ju inte förstå konsten. Att förstå konsten är till för konstnärerna, du ska ju bara uppleva den. Du behöver inte en utbildning eller en grund för att kunna uppleva konsten. Du tycker om den eller så gör du det inte. All konst väcker ju någon form av känslor.

Investera i konst

Tanja Is uppmanar också folk att köpa konst. Riktig konst, att inte bara omge sig med föräldrarnas gamla tavlor som går i arv, eller färdigtryckta planscher från det stora svenska möbelvaruhuset.

- Jag skulle vilja uppmuntra folk att investera i egen konst. Då får man den där konsupplevelsen hemma, barnen växer upp med det och då blir kanske tröskeln lägre. Det finns ju också så många olika typer av konst, skulpturer, fotografikonst, målningar, textilverk.

Tanja Is påpekar att tavlor eller konst överlag inte behöver vara en investering som kostar tusentals euro. Man kan köpa konst billigt till exempel från olika marknader som specialiserar sig på konst.

Barn som tittar på Den sårade ängeln av Hugo Simberg
Första gången framför Hugo Simbergs Den sårade ängeln Barn som tittar på Den sårade ängeln av Hugo Simberg Bild: Yle / Monica Eklund konst,bildkonst,Den sårade ängeln

Diskutera konsten med ditt barn

Tanja Is menar att det är viktigt att man diskuterar konsten, eller konstupplevelsen, med barnen så att upplevelsen inte blir kvar i huvudet som något mystifierat eller konstigt.

Ibland upplever hon att det finns en konflikt i hur man väljer att ta till sig konst som kanske kan upplevas som obehaglig eller svårförståelig. Att barnen i sin vardag ser nyhetssändningar där barn dör, eller att de spelar våldsamma videospel, reagerar man kanske inte nödvändigtvis för. Men att se en videoinstallation med någon som blöder på låtsas kan kännas för mycket.

- Jag tycker man kan utsätta barnen för nästan vad som helst så länge man förklarar vad det är.

Barnkulturcentren har en viktig roll

Under 2016 nådde barnkulturcentrens verksamhet 630 000 barn och unga genom olika evenemang, klubbar, workshops, uppträdanden och skådespel.

Barnkulturcentren samarbetar med skolor och daghem. Barn och unga deltar bland annat i projekt och konstklubbar som leds av professionella konstnärer.

Nästan alla Finlands landskap har minst ett barnkulturcentrum. Vilka barncentrum som finns just i din region hittar du på förbundets webbplats.

Kultur också efter jul

Kulturupplevelserna behöver ingalunda sparas bara till jul - förbundet föreslår att man försöker ge sitt barn hundra konst/kulturupplevelser före skolåldern.

Hur mycket kultur tar du del av tillsammans med ditt barn? Dela gärna med dig av dina tips och erfarenheter i kommentarsfältet nedan!