Hoppa till huvudinnehåll

Trump varnar länder som röstar emot Jerusalem-beslutet – amerikanskt bistånd och stöd dras in

Donald Trump sitter mellan Rex Tillerson och James Mattis i Vita huset.
Donald Trump hotade att dra in bistånd och stöd till länder som trotsade Jerusalembeslutet. Donald Trump sitter mellan Rex Tillerson och James Mattis i Vita huset. Bild: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL Donald Trump

Efter varningar om att omröstningen i FN:s generalförsamling tas personligt i Vita Huset varnar nu Donald Trump att länder som röstar emot USA:s Jerusalem-beslut löper risken att förlora amerikanskt stöd och bistånd. ”Låt dem rösta emot oss. Vi kommer att spara massor.”

- Till alla de här länderna som tar emot våra pengar och sen röstar mot oss i FN:s säkerhetsråd eller nu i generalförsamlingen: Ni tar hundratals miljoner eller till och med miljarder dollar och röstar sen emot oss. Vi följer med era röster! Låt dem rösta emot oss, vi kommer att spara massor. Vi bryr oss inte, sade Donald Trump i samband med ett möte med sin stab där pressen var närvarande.

Donald Trump uppges ha varit rasande över att också allierade röstade mot hans beslut om Jerusalem i säkerhetsrådet.

En resolution mot beslutet fälldes av att FN-ambassadören Nikki Haley lade in USA:s veto.

Haley kallade också direkt resultatet för en förolämpning.

Inför omröstningen i generalförsamlingen hotar Trump nu att dra in stöd och bistånd från länder som röstar mot honom.

Icke bindande men personligt

Den resolution generalförsamlingen på Turkiets initiativ ska rösta om kräver, utan att direkt nämna USA, att alla unilaterala beslut angående Jerusalems status dras tillbaka.

Trumps hot konkretiserar budskapet i ett kontroversiellt brev landets FN-ambassadör Haley skickade sina kolleger i FN-högkvarteret i onsdags.

USA:s FN-ambassadör räcker upp handen för att rösta i FN:s säkerhetsråd.
USA stod för en gångs skull ensam i säkerhetsrådet då Nikki Haley lade in landets veto mot en resolution mot Jerusalem-beslutet. Trump ska ha tagit resultatet i omröstningen som en personlig skymf. USA:s FN-ambassadör räcker upp handen för att rösta i FN:s säkerhetsråd. Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE Nikki Haley

Haley skriver att medlemsländerna ska veta att presidenten tar omröstningen personligt och ser en röst mot USA som en förolämpning.

- Presidenten kommer att följa med omröstningen noga och har bett mig rapportera om de länder som röstar emot oss. Vi noterar varje röst i den här frågan, skrev Haley.

Haley skrev också på Twitter att USA alltid krävs på åtgärder och donationer och därför förväntar sig att beslut om var landets egna ambassad ska ligga inte möts av påhopp från länder som USA hjälper.

- Vi kommer att skriva upp namn, skrev Haley.

Trump konkretiserade nu vad Haleys hot innebar.

- Det är inte som förr, att man kunde rösta emot oss och ändå ta emot hundratals miljoner dollar. Så Nikki - det var rätt budskap vi kom överens om att skicka, sade Trump.

”Ingen kommer att böja sig”

Trumps uttalande fick få svar öppet.

Initiativtagaren till hela omröstningen Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu gick ändå hårt åt Trump.

Vi ser att USA har gjort sig ensam i den här frågan och nu tar till hot

Cavusoglu frågade om Trump till näst skulle låta invadera länder som trotsar hans nycker och antydde att administrationen hade fascistiska tendenser.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu gick hårt åt Trump-administrationen. Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu. Bild: EPA-EFE/ARIF HUDAVERDI YAMAN / ANADOLU A Mevlüt Çavuşoğlu

- Världen har förändrats. Tanken om att ”jag är mäktig och därför har jag rätt” gäller inte längre. Världen reser sig mot orättvisan. Från och med nu kan ingen nation med ära, ingen stat med ära, böja sig för liknande påtryckningar, sade Çavuşoğlu.

- Vi ser att USA har gjort sig ensam i den här frågan och nu tar till hot.

Också den palestinska utrikesministern Riyad al-Maliki kritiserade USA:s buffliga beteende.

- Det här verkar verkligen vara en ny ordning inom världspolitiken, en ny politisk verklighet, som den amerikanska administrationen vill sätta sin stämpel på, sade al-Maliki.

- Det är ytterligare ett misstag att sprida det här nu redan ökända brevet som försöker hota länder för att de utövar sin suveräna rätt att rösta som de vill, fortsatte han.

Även om få andra öppet anslöt sig till kritikerna rapportras brevet ha fördömts nästan unisont bakom kulisserna i FN.

Flera ambassadörer har antytt att hoten troligen har enat leden mot USA inför omröstningen.

Den icke-bindande resolutionen uppfattas nu också som ett sätt att fördöma USA:s hot och den allt mer isolationistiska utrikespolitiken Trump-administrationen står för.

Läs också