Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler barnfamiljer är fattiga – gäller också familjer där föräldrarna är högutbildade

Pojke staplar mynt på ett bord.
Pojke staplar mynt på ett bord. Bild: Mostphotos ekonomi,barn,pengar,mynt,Pojke,fattigdom,budget,räkna

Barnfamiljernas konsumtion kring juletid har ökat de senaste åren – men samtidigt finns det allt fler familjer som varken har råd att köpa julklappar eller julmat.

Fattigdomen bland barnfamiljer började öka 2012 och ökningen verkar inte ha avtagit de senaste åren. Barn till utbildade föräldrar lider också allt oftare av fattigdom.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) finns det över 60 000 fattiga familjer i Finland. 2014 fanns det 126 000 fattiga barn, framgår det av en omfattande rapport som THL gav ut i fjol.

Det finns alltså fler fattiga barn i Finland än det finns invånare i Lahtis.

- Fattigdomen berör över tio procent av barnen, säger ledande experten Esa Iivonen på Mannerheims barnskyddsförbund till FNB.

Ökat också bland högutbildade

Ensamförsörjarfamiljer löper den klart största fattigdomsrisken. Övriga riskgrupper är familjer med många barn och familjer med småbarn, säger Iivonen.

1995 var färre än fem procent av försörjarna i fattiga familjer högutbildade medan den senaste statistiken visade att en femtedel hade högskoleexamen― Sakari Karvonen, THL

Mest har fattigdomen de senaste åren ökat i småbarnsfamiljer med två vårdnadshavare. Därtill har fattigdomen en längre tid ökat i familjer där föräldrarna är högutbildade, säger forskarprofessor Sakari Karvonen på THL.

- År 1995 var färre än fem procent av försörjarna i fattiga familjer högutbildade medan den senaste statistiken visade att en femtedel hade högskoleexamen, säger Karvonen.

Enligt Karvonen är andelen påfallande stor. Orsaken till att fattigdomen ökat i den gruppen är bland annat att högutbildade är arbetslösa allt oftare och längre.

- Dessutom är man ofta i ett skede av livet där man har små barn, och ju mindre barnen är, desto större är fattigdomsrisken, sammanfattar Karvonen.

Barnbidraget har tappat i värde

Arbetslöshet och framför allt långtidsarbetslöshet ligger ofta som grund för barnfamiljers fattigdom. Andra riskfaktorer är föräldrarnas arbetsoförmögenhet och kroniska sjukdomar, säger Iivonen.

Även många familjer där föräldrarna korttids- eller visstidsjobbar lider av fattigdom.

- Fattigdomen berör en betydande andel av alla som jobbar, så även i Finland kan vi tala om en grupp som består av fattiga, förvärvsarbetande familjer.

I förvärvsarbetande hushåll utan barn förekommer väldigt lite fattigdom, tillägger Iivonen.

Även i Finland kan vi tala om en grupp som består av fattiga, förvärvsarbetande familjer― Esa Iivonen, Mannerheims barnskyddsförbund

Iivonen förklarar att fattigdomen bland barnfamiljer har ökat bland annat eftersom värdet på familjepolitiska förmåner såsom barnbidraget har försämrats.

- Nivån är i dag nästan 20 procent lägre än i början av årtusendet och jämfört med 1994 har värdet sjunkit med 30 procent. Inkomstöverföringarna till barnfamiljer har förbittrat.

Också Karvonen ser det lägre realvärdet på barnbidraget som en betydande orsak till barnfamiljernas fattigdom.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes