Hoppa till huvudinnehåll

Andelen sysselsatta spräckte 70-procentsstrecket

Människor runt ett mötesbord
Människor runt ett mötesbord Bild: Mostphotos/lev dolgachov grupp,kommunikation,startup company,iPad,pekdatorer,coffee,bord,Samarbete,makar,kollegor

Den ekonomiska tillväxten har inverkat gynnsamt även på sysselsättningen som ökat i höst. Sysselsättningsgraden har nu passerat 70-procentstrecket.

Nya siffror från Statistikcentralen visar att den relativa sysselsättningsgraden var 70,4 procent i november vilket är en procentenhet mer än två månader tidigare i september.

Antalet arbetslösa var i november 190 000, vilket är 23 000 färre än för ett år sedan. Arbetslöshetsgraden är 7,1 procent – 1,1 procent lägre än året innan.

Siffror från Arbets- och näringsministeriet visar att antalet arbetslösa i november uppgick till 271 000. Det är 57 000 färre än samma tid förra året.

Orsaken till varför ministeriets uppgifter skiljer sig från Statistikcentralens är att de två använder lite avvikande metoder och ställer olika krav när de räknar arbetslösheten. Ministeriet räknar till exempel hur många arbetslösa som söker jobb via NTM-centralerna.

Regeringen har satt som mål att sysselsättningen ska stiga till 72 procent senast 2019. Men både från expert- och ministeriehåll har man tidigare varit skeptisk till att regeringen kommer att lyckas.

Källor: Yle, STT, Statistikcentralen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes