Hoppa till huvudinnehåll

Julmat är inte bra för våra husdjur

Hundvalp som sover framför skål med hundgodis.
Husdjuren mår bäst med att fira jul med deras vanliga kost. Hundvalp som sover framför skål med hundgodis. Bild: Most Photos/Darren Baker jul,Julmat,hund,sällskapsdjur

Magproblem, illamående och i värsta fall förgiftning. För att undvika problem med djurets hälsa är det bra att inte avvika från djurets normala kost under julhelgen.

- Julmaten är saltig och svårsmält och jag skulle inte ge av den till varken hunden eller katten, säger veterinär Erica Malm på Västkustens djurklinik i Vasa.

Erica Malm i klinikens korridor.
Vanligtvis går julen riktigt fint och alla får fira jul på bästa sätt utan bekymmer, menar veterinär Erica Malm på Västkustens djurklinik. Erica Malm i klinikens korridor. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen veterinärer,Erica Malm

Mörk choklad livsfarligt

När det kommer till konfektasken och chokladplattan är det viktigt att se till att hunden inte äter av det.

- Choklad ska man inte ge, kakaon är giftig för hundar. Om en normalstor hund stjäl några bitar mjölkchoklad är det ingen orsak till panik. Men det har blivit allt vanligare med choklad som har en kakaohalt på 80 procent och de är farliga, säger Malm.

Får hunden i sig allt för mycket kakao finns det risk för förgiftningssymtom. Dessa kan vara kräkningar, dregel, diarré och trötthet.

En hund som visar symptom på förgiftning ska föras till veterinär.

- Det finns inget motgift, men stödterapi med dropp sätts in. Sällan har vi riktigt allvarliga fall av förgiftning, men ändå ganska ofta fall som kräver vård, säger Malm.

Mörk choklad och kakaobönor.
Ju högre kakaohalt desto farligare. Mörk choklad och kakaobönor. Bild: Most Photos/Jiri Hera choklad,kakaopulver

Fira jul med tuggben

Också godsaker som nötter, russin och vindruvor ska man vara försiktig med. Vissa nötter kan till och med vara giftiga för en del djur, likaså russin och vindruvor.

- Vi vet att en del hundar kan äta dem utan problem, men andra inte. Det bästa är att inte prova alls, säger Malm.

För de djurägare som vill ge sina djur något extra till jul finns det alternativ.

- Alla vill fira jul och i tillägg till den normala kosten kan man ge ett tuggben extra, säger veterinär Erica Malm i Vasa.

Se upp för snören och blommor

Förutom all julmat är hemmet fullt med både pynt och saker under julen.

Julklappspapper utgör sällan en fara även om djuren tuggar i sig av det eftersom det är lättsmält.

- Snören däremot kan vara riktigt farliga. Katter, men också hundar, hittar ibland på att äta snören och det kan fastna i någon del av tarmen och dra ihop tarmen, vilket kan vara farligt, säger Malm.

I de fall djuret ätit snören är det tillåtet att ge det litet extra att äta. Då kan snöret förhoppningsvis komma med i matmassan istället för att åka genom ett tomt matsmältningsorgan.

- Men vet man att djuret har ätit snören är det bra att kolla hos veterinären, säger Malm.

En del katter vill gärna äta och leka med julblommorna vilket kan vara ohälsosamt.

- De är inte livsfarligt giftiga, men julstjärnan förorsakar magont och dreglande, säger Malm.

Gul deg jäser i skål under duk.
Baka gärna dina lussekatter själv, men låt inte djuret smaka på degen. Degen fortsätter att jäsa i magen och kan ge magbesvär åt djuret. Gul deg jäser i skål under duk. Bild: Most Photos/Shieldmaiden bakning,deg

Nyår med lugnande medicin?

Det är vanligt att speciellt hundar är rädda för nyårsraketer och smällare. Den bästa lösningen för den som har möjlighet till det, är att vistas på en plats där raketer varken syns eller hörs.

- Ha mycket ljud inomhus och kom ihåg att ta hunden ut på den sista promenaden redan klockan 17, inte efter att man börjat skjuta raketer.

För de hundar som verkligen är stressade av raketer och ljud finns det lugnande medicin.

- Det är en receptbelagd medicin som är tänkt för hundar med skotträdsla. Den fungerar på de flesta riktigt bra, säger Malm.

Enligt Malm är det vanligt att skotträdda hundar medicineras.

- Det gör nyåret mycket lugnare och det är ingen farlig medicin, säger Malm.

nyårsraketer på himmlen
Nyår kan vara besvärligt för många djurägare, undvik att vistas utomhus den kvällen om det är möjligt och din hund är rädd. nyårsraketer på himmlen Bild: YLE/sadasdas webbdoktorn