Hoppa till huvudinnehåll

Jultrafikens rusning har börjat i Åbo - fredag den livligaste dagen

Returtrafiken inför julfirandet som livligast 23.12.
Returtrafiken inför julfirandet som livligast 23.12. Bild: VIlle Välimäki / Yle motorväg,trafik,jultrafik

Jultrafiken väntades tillta vid 12-tiden på fredagen, för att vara livlig ända till 18-tiden. Redan under förmiddagen skedde flera trafikolyckor på infartslederna till Helsingfors, främst på grund av halka.

– I Åboregionen har morgonen och förmiddagen varit lugna, till och med ovanligt lugna, konstaterar jourhavande Karl-Johan Karlsson vid Åbo Trafikcentral.

Vanligtvis är det en "rusningstopp" en dryg halvtimme på morgonen och på eftermiddagen i Åbo, men nu väntas trafiken vara livlig i Åbo och på vägarna i Åboregionen hela fredag eftermiddag.

– Då kommer de sista som har glömt köpa julklappar tidigare, så då blir det nog rusning. Fast rusning är nu hur man upplever det, men det kommer åtminstone att bildas köer på vägarna.

Många startar sin resa redan på fredag, eftersom väderrapporten har talat om snöyra på lördag. Returtrafiken väntas däremot bli lugnare, då trafiken sprids över flera dagar.

Mer än 100 skärmar övervakar trafiken

Vid Trafikcentralen i Auriga-fastigheten har Åbos och Trafikverkets operatörer drygt 100 skärmar som visar hur trafiken flyter.

Två trafikoperatörer tittar på några av de 100 datorskärmar med vilka trafiken övervakas.
Två trafikoperatörer tittar på några av de 100 datorskärmar med vilka trafiken övervakas. Bild: Linus Hoffman / Yle trafikcentraler,trafikövervakning,bildskärmar,monitorer,trafikoperatörer

– Man lär sig att se på dem med ett sidoöga, och man märker genast när det händer något speciellt, säger Karl-Johan Karlsson.

Om något händer, så märker man snabbast av det på de kameror som visar riksväg 1. Där sjunker hastigheterna då något händer.

– En del inser nog att man inte behöver ha bråttom sådana här dagar, men inte alla.

Hastigheterna kan vid behov sänkas

Inne i Åbo går det inte att sänka hastighetsbegränsningarna, på samma vis som det går att ändra tavlorna på Helsingfors motorväg.

Istället har Karlsson och de andra trafikoperatörerna koll på trafikljusen, och de kan snabbt kalla på myndigheter som reder ut situationen.

Och efter en arbetsdag då Karlsson tittat på skärmar hela dagen händer det nog att han hemma ännu tittar på tv eller Facebook på datorn.

– Eller jag sitter framför tv:n och somnar, så det blir nog inte att titta så mycket på tv, säger han med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland