Hoppa till huvudinnehåll

Landsbygdens Folk: Mats Nylund polisanmäler Bo-Göran Lillandt för ärekränkning

Mats Nylund.
Mats Nylund (SFP), riksdagsledamot och första viceordförande i SLC:s styrelse Mats Nylund. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist. nylund

Mats Nylund, riksdagsledamot och första viceordförande i SLC:s styrelse, polisanmäler Eurajokibon Bo-Göran Lillandt för smutskastande e-postmeddelanden till förtroendevalda.

Det var tidningen Landsbygdens Folk som var först med nyheten.

Mats Nylund säger att man inom Svenska lantbruksproducenternas centralförbund har beslutit att polisanmäla Bo-Göran Lillandt.

- Hans e-postkampanj har trappats upp under hösten och nu har han passerat gränsen, säger Nylund.

"Fler än en handfull personer har kontaktats"

Enligt Nylund riktar sig Lillandts e-postkampanj mot nuvarande och tidigare förtroendevalda och tjänstemän inom Österbottens svenska producentförbund ÖSP och centralförbundet SLC.

Mats Nylund vill inte gå in på närmare detaljer om innehållet i e-postmeddelandena men säger att mer än en handfull personer inom ÖSP och SLC har fått e-postmeddelanden av Bo-Göran Lillandt.

Yle Österbotten skrev tidigare att ÖSP:s ordförande Tomas Långgård, som omvaldes på höstmötet, fick ett e-postmeddelande av Lillandt före mötet. Långgård uppfattade meddelandet som hotfullt.

Tomas Långgård från ÖSP.
ÖSP:s omvalde ordförande Tomas Långgård Tomas Långgård från ÖSP. Bild: Yle/Malin Hulkki tomas långgård

Enligt Landsbygdens Folk ska Lillandt ha skrivit: "Jag ser att du ska hålla inledningsanförande på höstmötet. För att veta vad du ska tala om vore det säkert bra för dig att veta vad som kommer att hända i sista minuten före mötet."

Ingenting hände ändå på själva mötet.

Polisanmäler av omtanke om de drabbade

Mats Nylund säger att han har varit i kontakt med juridisk expertis och att de brottsrubriceringar det kan röra sig om är ärekränkning och eventuellt olaga hot.

Nylund är inte själv målsägande i fallet utan säger att han tog initiativ till polisanmälan på grund av omtanke om de drabbade.

- Förtroendevalda som ställer upp ska inte smutskastas.

Ärekränkning är ett målsägandebrott

Ärekränkning är ett målsägandebrott vilket betyder att polisen kan inleda en utredning av brottet endast om målsäganden yrkar på straff för gärningsmannen.

Det betyder att de som fått e-postmeddelanden av Lillandt kommer att bli tillfrågade om huruvida de yrkar på straff för honom.

Bo-Göran Lillandt svarar via sms till Yle Österbotten att han ser positivt på polisanmälan och att han vill att hans e-post blir läst av så många som möjligt.

Lillandt önskar också Nylund lycka till med projektet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten