Hoppa till huvudinnehåll

Många har donerat julklappar i år – men alltid är det inte trevliga överraskningar i paketen

En kvinna håller upp en julgåva med sidenband.
En kvinna håller upp en julgåva med sidenband. Bild: Yle, Tero Kyllönen julklappar,gåvor,jul,julafton,presenter

Tack vare rekordmånga donationer kan välgörenhetsföreningen Hope i år uppfylla alla julklappsönskningar som de fått in av barn och unga. Men vissa paket är en besvikelse – tomma schampoflaskor och gamla vinförpackningar har ibland gömt sig under presentpappret.

För familjer som har ont om pengar kan julen vara en speciellt svår tid och varje år blir många barn i Finland helt utan julklappar.

Det finns ändå flera välgörenhetsorganisationer som samlar in presenter som sedan delas ut till familjer som har det knapert.

På välgörenhetsföreningen Hope, som hjälper fattiga familjer i Finland, har man i år fått in rekordmånga juldonationer.

– Det är helt tydligt, det har kommit in väldigt, väldigt många donationer. Och verkligt fina önskemål har förverkligats, säger verksamhetsledare Nora Virtanen.

Hon uppskattar att kring 3 000 barn i huvudstadsregionen om några dagar får öppna en julklapp som samlats in via föreningen. Hur stort antalet är i hela Finland vågar hon inte estimera.

Innehållet motsvarar inte alltid förväntningarna

Presentinsamlingen på Hope fungerar som så att barnen och ungdomarna själva får välja vad de önskar sig, den som vill hjälpa får sedan välja ett önskemål att uppfylla.

De flesta önskar sig rätt vardagliga saker, till exempel hygienprodukter, påslakan, gymnasieböcker och kläder. Bland yngre barn är leksaker klar etta.

Många presenter som doneras är färdigt inpaketerade men föreningsarbetarna är alltid tvungna att öppna dem för att kontrollera innehållet.

– Tyvärr har vi under årens lopp sett att det som står på paketet inte alltid stämmer med innehållet, säger Virtanen.

Hon tror att det i många fall handlar om att folk blandar ihop olika paket, till exempel då en ung flicka som önskat sig kosmetika fick en rakapparat.

En gång hittade jag en tom vinlåda som var superfint inpaketerat― Nora Virtanen

Men varje år dyker det också upp paket som bara innehåller skräp, så som tomma schampoflaskor och gamla vinförpackningar.

– En gång hittade jag en tom vinlåda som var superfint inpaketerat.

De flesta presenter är ändå riktigt fina och Virtanen glädjer sig åt att föreningen i år kan överlämna en present åt alla som lämnat in ett önskemål.

– Det har varit en fantastisk jul. I år måste man inte fundera på att ett enda barn blir utan julklapp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes