Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vad vet du om julmusik 3?

Julgubben på en scen tillsammans med unga dansande damer.
Nu är det jul igen! Julgubben på en scen tillsammans med unga dansande damer. Bild: EPA/Horst Ossinger julgubben

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina julmusikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under glöggrasten eller över en liten fredagsmust efter dagens värv på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

1. Vem gav ut låten ”Driving Home for Christmas”?

2. The Pretenders har gett ut en låt som ofta förknippas med julen. Vad heter den?

3. I Storbritannien är det en stor sak att få en Christmas Number One, d.v.s. en singellistetta över julhelgen. År 1977 var det ”Mull of Kintyre” som efter det blivit en julklassiker trots att den inte handlar om julen. Vem gav ut låten?

4. “All I Want for Christmas Is You” från år 1994 är en av våra mest omtyckta jullåtar som getts ut i massvis med versioner. Vem sjöng originalet?

5. År 1980 kom den litet punkiga antijullåten ”Det är inte snön som faller”. Vad heter artisten som sjöng den?

6. 1980 gav även Ebba Grön ut en jullåt. Det var en version av ”Nu tändas tusen juleljus”. Vad hette den i Ebba Gröns tappning?

7. ”Santa Baby” är en av de största hittarna för en viss amerikansk sångerska – vem?

8. ”Jingle Bells” (”Bjällerklang”) är en av våra mest kända julsånger. Men ursprungligen är det ingen julsång, utan den skrevs inför en annan högtid – vilken? Sången hette då ”One Horse Open Sleigh”.

9. Frankie Goes To Hollywood gav år 1984 ut singeln ”The Power Of Love” som blivit en julklassiker. Vem gjorde originalet?

10. År 1963 kom den klassika julskivan “A Christmas Gift for You from Philles Records” med artister som Darlene Love, The Ronettes och The Crystals. Skivan är ändå mer känd under en litet annan titel som hänvisar till skivans producent. Vad heter han?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje