Hoppa till huvudinnehåll

Omstritt taxibolag får en sista chans - föräldrar är besvikna över beslutet

Invataxi
Invataxi Bild: Yle/Roger Källman invataxi

Taxibolaget Kajon har fått ta emot hård kritik för försenade skolskjutsar och för ha äventyrat säkerheten för barn med specialbehov. Helsingfors stad ger nu bolaget en sista chans att förbättra servicen.

För omkring två veckor sedan lämnade 15 föräldrar in en skrivelse till Helsingfors stad där man uttryckte oro över hur skolskjutsarna skötts för barn med specialbehov till Zacharias Topeliusskolan.

Föräldrarna hänvisade till förseningar och okunniga förare som hela tiden byttes ut.

Under ett möte mellan staden, taxibolaget och skolan beslöt man under torsdagen att ge bolaget en sista chans att lösa de problem som funnits under hösten.

Bland annat kommer man göra en genomgående uppföljning över hur väl tidtabellerna håller under vårterminen.

– Vi har kommit överens om att veckovis följa upp hur väl skjutsarna följer tidtabellen. Dessutom kommer vi att ordna en träff mellan skolan och taxibolaget där alla chaufförer är närvarande och man kan gå igenom behoven, säger Päivi Koskinen, inköpschef vid sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors stad.

Taxibolaget ska också närvara vid nästa föräldramöte vid skolan.

Problemet har tilltagit under hösten

Enligt både föräldrarna och skolan har problemen med Kajon ökat under hösten.

– Tidigare år har samarbetet fungerat bra, men det är under denna höst som det har varit problem. Vi vet de har haft interna problemt men det är ju heller inte det viktiga för oss, det vi bryr oss om är att skolskjutsarna fungerar som de ska, säger Zacharias Topeliusskolans rektor Carita Glasgow.

Carita Glasgow, rektor för zacharias topeliusskolan
Carita Glasgow. rektor för Zacharias Topeliusskolan. Carita Glasgow, rektor för zacharias topeliusskolan Bild: YLE/ Helena von Alfthan rektor för zacharias topeliusskolan

Tidigare i december polisanmäldes taxibolaget av Esbo stad efter att ett barn med specialbehov lämnats ensam efter skolskjutsen, utan att en förälder kommit för att möta barnet.

Kajons VD säger att man tagit åt sig kritiken och strävar till att förbättra servicen i framtiden.

– I såna här situationer kan det inte bli för mycket kommunikation mellan de olika parterna. Det är ett stort samarbete och vi vill förbättra många olika saker. Vi har lyssnat på kritiken vi har fått och vidtagit åtgärder.

Vi hade hoppats på att kontraktet skulle sägas upp. Nu får vi fortsätta att oroa oss för skolskjutsarna under nästa år.― Monica Björkell-Ruhl - förälder

Föräldrarna bland annat varit missnöjda med bristande kommunikation mellan taxibolaget och vårdnadshavarna.

Monica Björkell-Ruhl är en av de föräldrar som undertecknade skrivelsen till Helsingfors stad.

Hon är inte nöjd över att Kajon får fortsätta.

– Jag är besviken på att de igen får en ny chans. Vi hade hoppats på att kontraktet skulle sägas upp. Nu får vi fortsätta att oroa oss för skolskjutsarna under nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen