Hoppa till huvudinnehåll

Stort byggprojekt vid sjukhuset i Vasa drar igång med en budget på 130 miljoner euro

I-huset vid Vasa centralsjukhus speglas i akuten.
I-huset som ska rivas står intill en av de nyaste byggnaderna på sjukhusområdet, i den nya byggnaden finns bland annat akutmottagningen. Arkivbild. I-huset vid Vasa centralsjukhus speglas i akuten. Bild: Yle/Jukka Tyni Vasa centralsjukhus,akuten vid vasa centralsjukhus

Vasa sjukvårdsdistrikts stora byggprojekt H-huset har i dag nått så långt att sjukvårdsdistrikt ingått avtal med sina allianspartners om själva bygget.

I alliansen ingår byggföretaget Lemminkäinen, planeringsföretaget Ramboll, Granlund Pohjanmaa som står för tekniken samt två arkitektbyråer.

De här företagen och sjukvårdsdistriktet ska nu tillsammans genomföra projektet H-huset från planering till ibruktagande.

Ulf Stenbacka, Marina Kinnunen och Mikael Snellman på sjukhusområdet i Vasa.
Ulf Stenbacka och Marina Kinnunen från Vasa sjukvårdsdistrikt samt Mikael Snellman från Lemminkäinen. Ulf Stenbacka, Marina Kinnunen och Mikael Snellman på sjukhusområdet i Vasa. Bild: Yle/Filip Stén porträtt,Vasa centralsjukhus,Lemminkäinen,mikael snellman

H-huset har en budget på 130 miljoner euro och placeras mellan den nya Y-byggnaden och parkeringshuset på sjukhusområdet.

H-huset har en budget på 130 miljoner euro och placeras mellan den nya Y-byggnaden och parkeringshuset på sjukhusområdet. De gamla H-, I- och R-byggnaderna rivs.

När det nya H-huset är färdigt kommer verksamheterna i D- och E-byggnaderna att flytta till det nya huset.

I H-huset ska erbjudas hälso- och socialvård på ett sätt som vårdreformen kräver.

Den nya byggnaden kommer att inhysa specialiserad sjukvård, en del av Vasas primär- och socialvård men också aktörer inom den privata och tredje sektorn.

Vasa centralsjukhus.
En del av de här byggnader ska rivas för att det nya H-huset ska få plats. Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Vasa centralsjukhus,h-byggnaden

Vidare ska också den psykiatriska vården som idag finns i Roparnäs flytta in i det nya H-huset

- Trots att vi bygger nytt kommer den totala mängden kvadratmeter att minska på sjukhusområdet, säger Marina Kinnunen, chefsöverskötare på Vasa Centralsjukhus.

Totalt ska det nya huset omfatta 30 000 kvadratmeter och enligt de första planerna bli 13 våningar högt.

Avtalen mellan parterna undertecknades på fredagen och efter jul- och nyårshelgerna är det tänkt att det egentliga planeringsarbetet ska börja.

De första konkreta tecknen på att något är på gång kommer under våren, troligen i maj, då man börjar riva H-, I- och R-husen.

Det svajande H-huset vid Vasa centralsjukhus.
H-huset står och svajar på sjukhusområdet. Det svajande H-huset vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen h-huset vid vasa centralsjukhus,Vasa centralsjukhus

Ett stort delprojekt är också att flytta infrastruktur. Det handlar om el-, vatten- och avloppsledningar som måste flyttas för att inte hamna under nybygget.

- Byggstarten är i det här skedet tänkt till början av år 2019, men det kan bli både tidigare eller senare, beroende på hur planeringsarbetet går, säger Ulf Stenbacka, teknisk direktör på Vasa sjukvårdsdistrikt. Klart ska det vara 2022.

Det nya H-huset är, den stora investeringen till trots, en del av sjukvårdsdistriktets sparprogram. Genom arkitekturen har man tänkt sig kunna spara in en del på personalkostnaderna, främst genom att flera avdelnignar kan ha gemensamma stödfunktioner.

Uppsägningar ska inte vara aktuella, eftersom ett stort antal anställda inom sjukvårdsdistriktet uppnår pensionsåldern inom några år.

- Det här projektet är mycket viktigt också för personalen. Flera av våra anställda måste idag jobba i dåliga utrymmen och det kommer vi ifrån i det nya huset, säger Marina Kinnunen.

Läs också