Hoppa till huvudinnehåll

Studentexamen på engelska kan bli ett alternativ i framtiden

Studentskrivning
Studentskrivning Bild: Lehtikuva studentexamen,elever,studenter,studentskrivningar

Det borde vara möjligt att avlägga studentexamen också på engelska för att ge unga större möjligheter internationellt. Det föreslår undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som nu vill utreda möjligheterna.

Enligt undervisningsministern skulle en möjlig engelskspråkig studentexamen vara till gagn för Finland ur ett internationellt perspektiv.

Det här är också i linje med regeringens målsättning att öka den internationella biten inom undervisningen och forskningen.

Vårt utbildningsrykte måste användas som lockbete för kunnigt folk― Sanni Grahn-Laasonen

Experter ska nu utreda hur man kunde förverkliga möjligheten att skriva studentexamen på engelska. De väntas ge sitt utlåtande i slutet av februari.

Förslaget är en del av den pågående gymnasiereformen.

Locka internationella förmågor till Finland

Grahn-Laasonen bedömer att ett större engelskspråkigt utbud i undervisningen kommer att göra det lättare för internationella förmågor att söka sig till Finland.

Samtidigt stöder det ungas möjligheter att bli mer internationella.

Sanni Grahn-Laasonen.
Sanni Grahn-Laasonen Sanni Grahn-Laasonen. Bild: Kristiina Lehto / Yle Sanni Grahn-Laasonen

- Finland internationaliseras och efterfrågan på engelskspråkig gymnasieutbildning ökar. Därför behövs möjligheten att avlägga studentexamen också på engelska, säger Grahn-Laasonen.

- Vi behöver fler internationella skolor och daghem. Vårt utbildningsrykte måste användas som lockbete för kunnigt folk. Utbildningsmöjligheterna för familjemedlemmar kan vara en avgörande faktor under rekryteringen.

I början av nästa år kommer Grahn-Laasonen att diskutera behovet av engelskspråkig undervisning och möjligheten att öka utbudet på olika stadier i utbildningen med representanter för landets största städer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes