Hoppa till huvudinnehåll

Dykare: ”Att besöka Park Victory är som att gå 70 år tillbaka i tiden”

Bild på solnedgång i Utö.
Bild på solnedgång i Utö. Bild: YLE/ Ari Welling Utö

En av de mest omskrivna och omtalade sjöolyckorna i Åboland handlar om den dramatiska julnatten år 1947, då den amerikanska ångaren Park Victory förliste utanför Utö. Det tudelade vraket är i dag ett populärt mål för dykare.

På havsbottnen runt om i Åbolands skärgård ligger det rester av tusentals skutor och fartyg men Park Victory hör till de mest kända. Vraket ligger på 15 till 33 meters djup en nautisk mil sydost om Utö.

Dykaren Peter Kling känner till vraket utan och innan. Han har besökt platsen regelbundet sedan 1980-talet.

Dykaren Peter Kling på Utö.
Dykaren Peter Kling har besökt platsen regelbundet sedan 1980-talet. Dykaren Peter Kling på Utö. Bild: YLE/ Susanna Sjöstedt dykare,peter kling

- Det är kanske så att man har varit där så mycket att det känns som ens eget vrak. Det är en tidsresa, man går 70 år tillbaka i tiden.

- Förstås har dess skick blivit sämre med åren men fortfarande är det ett intressant objekt. Det är ett bra dykobjekt för mindre erfarna dykare också.

”Väldigt fascinerande”

Park Victory hade startat sin resa mot Finland från Newport i USA i december 1947 och var lastat med kol. Fartyget sjönk efter att ha stött på grund utanför Utö under en plötslig och häftig vinterstorm.

Fartyget hade en besättning på 48 man och Utöborna lyckades rädda 38. Tio besättningsmän omkom under den kalla decembernatten.

- I början av 80-talet då man dök ner såg man nästan hela helheten uppifrån. Under årens lopp har sikten blivit sämre och i värsta fall ser man några meter och i bästa fall kanske fem meter. Trots det är det väldigt fascinerande att vara där i vattnet.

Läs mera:

Änglavakt på Utö - sannsagan om S/S Park Victorys förlisning julaftonen 1947

Vattnen runt Utö i den yttersta skärgården är fulla av grynnor, och många skepp har gått till botten just där. I år blir det 70 år sedan ångfartyget S/S Park Victory förliste och Utöborna gjorde en heroisk räddningsinsats. Tio drunknade, men resten kunde räddas - läs om natten som ingen glömmer.