Hoppa till huvudinnehåll

Familjefilmer under jul - och nyårshelgen

collage av julfilmer
Filmer för yngre och äldre tillsammans på Yle Fem under helgen. collage av julfilmer jul

Det finns tillräckligt att hålla reda på i julstök och helgprogram så därför gör vi det enkelt för dig - här har du alla helgens familjefilmer samlade i en och samma artikel med direkta länkar till programmen på Yle Arenan.

Bokmärk artikeln så har du filmerna lätt tillgängliga.
Länkarna aktiveras i takt med att programmen publiceras. Vissa av filmerna är tillgängliga i sju dagar, andra i 30 dagar efter publicering.

Njut av filmerna och av helgen!

När du klickar på plusset öppnar sig den film du vill läsa mer om.

Rölli och den gyllene nyckeln

(Finland 2013) Rölliby ligger öde och övergiven då invånarna har flyttat till Rolli City, ett bostadsområde som cirkusdirektören Direktören har uppfört omkring sin magnifika cirkus. Rölli har i ungdomens dagar själv begått ett misstag som ledde till att byn isolerades bakom portar, lås och bom. Utan att inse följderna har han för Direktören avslöjat Röllibys hemlighet och nu är byn i stor fara.

Som berättelsens musikaliska motor fungerar Allu Tuppurainens allra skojigaste Röllisånger som nu har arrangerats på nytt för en stor orkester. För första gången får vi också träffa Rölli som lilltroll samt följa med hans ungdom och uppväxt.

Filmens andra huvudperson är den lilla, sagolika flickan Ljungen. Det är för henne den nu åldrige, grålurvige trollgubben Rölli berättar sin roliga och rörande saga. Rölli och Ljungen blir goda vänner och tillsammans kastar de sig in i ett hisnande äventyr.

Manus och regi: Taavi Vartia.
Svenska röster: Sixten Lundberg (Rölli), Linnéa Röhr (Ljungen), Krista Kosonen (Sånglärarinnan), Carl-Kristian Rundman (Diektör'n) m.fl.
Produktion: Matila Röhr

Den lille prinsen 24.12

(Little Prince/Le Petit Prince, Frankrike 2015) Upplev en av historiens mest älskade berättelser som animerad film. Boken Lille prinsen (Little Prince / Le Petit Prince) av Antoine de Saint-Exupéry publicerades första gången 1943. Den har översatts till cirka 300 språk och är en av de böcker som sålt bäst världen över - alla kategorier. Nu får berättelsen en filmversion av Mark Osborne.

Filmen berättar om en liten flicka som ivrigt påhejad av sin mamma förbereder sig för vuxenvärlden. Men genom den lite excentriske och godhjärtade grannen som är pilot får flickan se en annan värld – en extraordinär värld där allt är möjligt. Piloten har i tiderna fått lära sig mycket av Lille prinsen och varit med om många äventyr. Det är i hans fotspår som flickan nu startar sin magiska och emotionella resa. Här upptäcker hon sin barndom och att det i slutändan är kontakten mellan människor som betyder allra mest. Att man bara kan göra det rätta om man följer sitt hjärta och att det som är allra viktigast är osynligt för ögat.

Obs! Kan ses med svenskt, finskt eller engelskt tal i Yle Fem. På Yle Arenan finns de olika språken som tre olika filer. Via länken här under kommer du till den svenska.

Svenska röster: Christian Fex, Laura Jonstoij Berg, Leon Pålsson Wiklund m.fl.
Finska röster: Saana Norra, Vesa Vierikko, Waltteri Helisalo, Jarmo Koski m.fl.
Engelska röster: Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Riley Osborne, Bud Cort m.fl.

LasseMajas detektivbyrå: Von Broms hemlighet 25.12

Lasse och Maja är två klasskompisar som driver en liten detektivbyrå tillsammans i den lilla staden Valleby. Den här gången hittar de en mystisk kista i kyrkans krypta.

Kistan har Alexander von Broms, kompositör och listig uppfinnare, gömt för 250 år sedan. Nu hoppas alla att intresset för den mystiska kistan ska ge kyrkan tillräckligt med inkomster till den nödvändiga renoveringen, men istället lockar den tre ättlingar till Alexander von Broms till Valleby. Familjen von Broms vill ha ut sitt arv.

Saker kompliceras ytterligare när kistan plötsligt blir stulen och någon dessutom börjar stjäla von Broms-ättlingarnas gyllene släktringar. Lasse och Maja måste hitta kistan och tjuven för att rädda kyrkan.

I huvudrollerna: Amanda Pajus & Lukas Holgersson
Regi: Walter Söderlund.

Skämmerskans dotter 25.12

(Skammerens datter, Danmark 2015) Film som utspelar sig i en medeltida fantasivärld med trolldom och drakar. I kungariket Dunark är ett tronskifte nära förestående. Ett tronskifte med mörka hemligheter.

Dina som bor på landet har ärvt sin mammas Melussinas övernaturliga gåva. De är "skämmerskor" vilket gör att de genom att titta någon i ögonen kan avslöja deras hemligheter och de handlingar de skäms över. För Dina är detta mer en förbannelse än en gåva. När nu tronarvingen, den älskade furstesonen Nicodemus, anklagas för att ha mördat sig till tronen kallas Dinas mamma till Dunark under falska premisser. Snart befinner sig också Dina mitt uppe i en mörk och farlig maktkamp.

Baserat på Lene Kaaberbøls bok med samma namn.

I rollerna: Rebecca Emilie Sattrup, Maria Bonnevie, Jakob Oftebro, Søren Malling m.fl.
Regi: Kenneth Kainz

Muminfamiljen på Rivieran 26.12

Mumintrollen får en plötslig lust till att ta semester från Mumindalen. De seglar ut i månskenet men kastas ur kurs när de stöter på en tyfon och hamnar på glamorösa Rivieran. De är alla ivriga att passa in i den nya miljön och Muminpappan bestämmer raskt att de från och med nu ska vara Familjen von Mumin, varpå de genast erbjuds den kungliga sviten på hotellet.

Muminpappan och Snorkfröken är mycket nöjda med det flotta livet på Rivieran, men Muminmamman och Mumin delar inte deras glädje för denna glamorösa livsstil.

I rollerna: Kris Gummerus (Mumin), Maria Sid (Muminmamman), Mats Långbacka (Muminpappan), Alma Pöysti (Snorkfröken), Ragni Grönblom (Lilla My) m.fl.
Produktion: Handle productions, 2014

LasseMajas Detektivbyrå: Skuggor över Valleby 1.1

Lasse och Maja är två klasskompisar som driver en liten men framgångsrik detektivbyrå tillsammans i den lilla staden Valleby. Där löser de tillsammans med polismästaren många knepiga fall.

Nu har sensommaren kommit till Valleby men allt överskuggas av dåliga nyheter. Den lilla byns polisstation hotas av nedläggning, något som varken Lasse, Maja eller polismästaren vill att ska hända. De måste snabbt komma på ett sätt att rädda den.

När anrika Granats auktioner kommer på besök, ser våra hjältar Lasse och Maja sin chans att visa vad Valleby och dess polisväsende går för. Med fem nyinstallerade larm och dygnet runt-bevakning av auktionens dyrgripar, ska LasseMajas Detektivbyrå se till att ingenting går fel.

Men hela säkerheten äventyras när den ökände tjuven Konstskuggan visar sig vara på fri fot.

I huvudrollerna: Amanda Pajus & Lukas Holgersson
Regi: Pontus Klänge & Walter Söderlund.

Läs mera:

Julens höjdpunkter på Yle Fem – fem tv-tips för lediga dagar

Under jul- och nyårshelgen kan du bland annat njuta av suveräna rollprestationer, titta på när slagfärdiga danskar lagar mat och lära dig sjunga den nya luciasången.

Nyligen publicerat - Yle Fem