Hoppa till huvudinnehåll

Kinesisk "mirakelkur" hotar världens åsnor

En åsna betar gräs i naturreservatet Zasavica.
Antalet åsnor i Kina har mer än halverats. En åsna betar gräs i naturreservatet Zasavica. Åsna,åsnor

Världens åsnor står inför en kris på grund av den stora efterfrågan på deras skinn, som används till ett föryngringspreparat i Kina.

Dessutom har människor i flera afrikanska länder drabbats hårt av handeln eftersom många inte längre har råd att köpa sig en åsna.

För sandgrävaren Abubakar Ya'u är det nödvändigt med en stark åsna som orkar bära hans last från Kano i norra Nigeria till marknaden.

Problemet är att priset på djuren har skjutit i höjden på bara ett par år. Enligt Abubakar Ya'u har det stigit från motsvarande omkring 35 euro till över 160 euro.

- Det beror på den omfattande handeln av åsnor som transporteras söderut, där köttet konsumeras och huden exporteras. För oss sandgrävare är det en katastrof, om vi förlorar ett djur har vi väldigt svårt att få ihop pengarna för att ersätta det, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Många som redan är marginaliserade och beroende av sina åsnor vaknar upp och hittar sitt djur slaktat och flått

Den globala handeln med åsnor har exploderat och drivs av en ökande efterfrågan från Kina, där hudarna kokas för att framställa ett gelatin (ejiao) som anses ha egenskaper som bromsar åldrande.

Medlet har över 2 500 år på nacken men har döpts om som en mirakelkur riktad till den växande medelklassen.

Stor efterfrågan

Intäkterna på den globala ejiao-marknaden beräknas uppgå till hundratals miljoner dollar om året.

- Allt fler kineser har pengar att lägga på lyxprodukter som ejiao. Det marknadsförs genom listig produktplacering, bland annat i ett historiskt tv-drama där en kejsare ger alla kvinnorna i sitt liv ejiao inför nyårsfirandet, säger Alex Mayers på den brittiska organisationen The Donkey Sanctuary, till TT.

Men eftersom Kinas egen åsnepopulation har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen.

Och Afrikas stora utbud och nära handelsrelationer med Peking har gjort kontinenten till en av huvudarenorna för åsnehandeln.

Den stora efterfrågan har skapat problem i många fattigare områden där åsnor utgör en viktig del av vardagslivet, men där djuren plötsligt har blivit för dyra eller stjäls av människor som ser en möjlighet att tjäna en hacka.

- Många som redan är marginaliserade och beroende av sina åsnor vaknar upp och hittar sitt djur slaktat och flått. Över en natt förlorar de bokstavligen sin boskap och i många fall även sin möjlighet att ta sig fram, säger Mayers.

Många hot

Men handeln innebär också ett hot mot djuren. The Donkey Sanctuary lyfter rättighetsaspekten med långa och undermåliga transporter till slakt som sker under grymma och oreglerade förhållanden.

Hot mot artens överlevnad

I takt med att åsnorna blir allt färre tvingas även de som är kvar att jobba dubbelt så hårt.

Flera afrikanska länder, som Botswana, Niger, Senegal, Mali, Burkina Faso och Gambia, har förbjudit handeln för att skydda sina bestånd.

Det har i sin tur inneburit ett ökat kinesiskt intresse i länder där det fortfarande är fritt fram för spekulanterna, som i Nigeria och Kenya.

- Med en global population på 44 miljoner och mellan fyra och tio miljoner som varje år försvinner i den här handeln kan vi konstatera att åsnorna inte förökar sig i samma takt som de försvinner, säger Mayers.

- Det innebär ett hot mot artens överlevnad.

Åsnepopulationen halverad

Antalet åsnor i Kina har mer än halverats - från elva miljoner på 1990-talet till omkring fyra miljoner i dag.

Landet producerar 5 000 ton gelatin av typen ejiao varje år, vilket kräver omkring fyra miljoner åsnehudar, enligt China Daily.

Bristen på åsnor i Kina har fått gelatintillverkarna att se sig om efter andra alternativ.

Flera afrikanska länder har drabbats hårt eftersom djuren är en så viktig del för transport och för jordbruk, särskilt i fattigare områden.

Länder som Uganda, Tanzania, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali och Senegal har förbjudit exporten av åsnor till Kina.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes