Hoppa till huvudinnehåll

Maj-Britt vill skapa ett starkt nätverk - också utan barn och barnbarn

Maila Hägglund och Maj-Britt Jåfs.
Maila Hägglund och Maj-Britt Jåfs. Maila Hägglund och Maj-Britt Jåfs. Jakobstad

Vad gör man när vännerna talar allt mera om barnbarnen och man själv inga har? Maj-Britt Jåfs i Jakobstad skrev ett upprop på Facebook och annonserade i lokaltidningen för att hitta andra i samma situation. Hon vill skapa ett starkt nätverk.

- Jag märkte att mina bekanta har barn och barnbarn som en väldigt viktig del av livet. De pratar mycket om dem, och det ska de göra. Men ibland känner jag mig lite utanför, säger Maj-Britt Jåfs.

Väntat i 45 år

Men Maj-Britt tog tag i saken och hennes status på Facebook delades över hundra gånger. För hon är inte ensam i sin situation. Maila Hägglund är en av dem som genast nappade på Maj-Britts upprop.

- Maj-Britt gjorde det som jag väntat på i 45 års tid, det här har jag saknat, säger Maila.

Maj-Britt Jåfs.
Maj-Britt Jåfs. Maj-Britt Jåfs. Jakobstad

Många som själva har barnbarn har kommenterat Maj-Britts upprop och tycker att det är ett mycket bra initativ. Men de som själva inte har barnbarn är lite mera försiktiga.

- Många par adopterar barn från utlandet, men alla kan ju inte lyckas med papperskriget. Det kan ju vara någon sorts skam som hindrar dem från att komma med oss, säger Maila.

- Jag skulle gärna se att många flera kommer med i vår grupp, både de som är frivilligt eller ofrivilligt barn- eller barnbarnslösa, säger Maj-Britt.

Ältar inte

I dag är sju personer med i gruppen som bildades under hösten. De har bland annat gått på revy och ätit julmiddag tillsammans.

- Tanken är inte att vi ska sitta och älta att vi inte har barnbarn, utan vi ska ha roligt tillsammans.

Trots att humöret är gott och man också som barnbarnslös naturligtvis kan ha ett roligt och innehållsrikt liv, så kan det kännas ensamt ibland, säger Maj-Britt.

- Ja, på ett sätt är vi ensamma, för att vi saknar en stor, nära familj, säger Maj-Britt.

- Jag säger att vi är udda. Också andra signalerar att vi är annorlunda, utan att de märker det så blir vi utestängda. Det är inte medvetet, säger Maila.

Maila Hägglund.
Maila Hägglund. Maila Hägglund. Jakobstad

Maj-Britt säger att hon inte känner att hon skulle behandlas som om hon var annorlunda. Men visst kan det vara skönt att umgås med människor som befinner sig i samma situation som hon själv.

Ensamhet är en folksjukdom, men ändå är den ofta svår att tala om och att bryta.

- Jag tycker att Maj-Britt är modig, hon gjorde det som många andra bara tänker att de borde göra, säger Maila.

- Nej, modig känner jag mig inte. Det var bara naturligt att göra så här, säger Maj-Britt.

Resa och grilla korv

Gruppen kommer att fortsätta träffas och de tar gärna emot flera medlemmar. Konserter, kaffeträffar och gemensam korvgrillning till våren finns under planering.

Maila Hägglund gillar att träffa människor, resa och hon gillar inte nej-sägare.

- Kanske kan vi till och med resa ihop. Maila vill åka långt, gärna till USA. Det vet jag inte om blir av, säger Maj-Britt och skrattar.

Är du den äventyrslystna?

- Nej, jag är bara nyfiken. Att resa och vara på utflykter, även små saker är roligt. Bara det inte alltid är ett nej som utestänger alla möjligheter. Säg ja, inte nej, säger Maila.

Försvarslös som äldre

Maj-Britt hade också en mera långsiktig tanke när hon sökte likasinnade. När man blir äldre och inte har stor familj blir man mera försvarslös, säger Maj-Britt.

- Jag hoppas att vi blir en sådan grupp att vi kan ta hjälp av varandra om någonting händer. Jag hoppas att vi blir riktigt goda vänner och också kan prata med varandra om riktigt allvarliga saker.

Att hjärtligen få skratta

De flesta medlemmarna i gruppen är pensionärer, men några är ännu i arbetslivet. De kommer från Jakobstad med omnejd och det är medlemmarna själva och deras intressen som sätter agendan.

Då ska man inte vara så främmande för att prova på nya saker, tycker jag, säger Maj-Britt.

Nylingen lärde Maj-Britt gruppen geocaching, skattjakt utom hus där man hittar skatterna med hjälp av koordinater som finns på nätet.

- Jag gick omkring en stubbe och förstod inte vad det handlade om. Och finns det nu något bättre än att hjärtligen få skratta, det finns något positivt i precis allt man gör tillsammans, säger Maila Hägglund.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP