Hoppa till huvudinnehåll

Silvia Modig vill göra gott - en god gärning om dagen

Sabina Bergholm från Kyrkans utlandshjälp och riksdagsledamoten Silvia Modig poserar tillsammans.
Sabina Bergholm och Silvia Modig. Sabina Bergholm från Kyrkans utlandshjälp och riksdagsledamoten Silvia Modig poserar tillsammans. Bild: Yle/Parad Media politiker i Finland,politiker,välgörenhet,välgörenhetsorganisationer,Silvia Modig

Silvia Modig antog utmaningen att under en vecka göra minst en god gärning om dagen. Silvia vill göra gott och hon tänkte att det skulle vara rätt så enkelt. Men det var inte helt lätt alla gånger och utmaningen gav henne också en hel del att fundera på.

För Silvia var det klart att det hän var en utmaning hon ville anta. Som politiker vill hon ju också tänka att hon i riksdagen jobbar för att göra gott och skapa ett bättre samhälle.

- Sen finns också så många bra sätt att göra goda gärningar, menar Silvia Modig. Det måste inte bara handla om pengar utan det kan handla om helt små gärningar också och jag tänkte att det här är en positiv sak så här inför julen och bra som tanke för oss alla.

Men att hitta den där ena mänskan som man kan göra något för är kanske inte helt enkelt märkte hon fort.

- Det här har lett till att det nu säkert finns en massa äldre mänskor i Helsingfors som är livrädda för mej, säger hon med ett skratt. För jag har följt dem vid butikskassan, tittat så där frågande och följt dem hela vägen till dörren bara för att upptäcka att dörren ju öppnar sig av sig själv.

Ser folk omkring sig på ett nytt sätt

De där naturliga situationerna där man kan hjälpa någon uppstår inte så där bara, har Silvia Modig märkt. Och oftast i vardagen har man lätt så fullt upp med eget program så man knappt lägger märke till sina medmänniskor.

- Jag började se på folk runt mig på ett annat sätt då jag höll utkik för att kunna öppna dörrar eller bära tunga matkassar åt någon okänd, berättar Silvia Modig.

Men själva utmaningen gick trots allt bra för Silvia. Bl.a. har hon letat upp en organisation som hon inte ännu betalar understöd till och anslutit sig som månadsgivare, hon har hjälpt kollegor på det personliga planet, för att nämna några saker.

Att göra gott är inte svårt

Sabina Bergholm, som koordinerar volontärverksamheten på Kyrkans utlandshjälp, sysslar med att hjälpa människor både professionellt och privat. Hon anser också att Silvia klarat sig med äran i behåll och att utmaningen i sig är ypperlig.

- Det här är något som jag uppmanar alla där hemma att göra nu med detsamma, säger hon. Ta t.ex. två veckor då du varje dag tar dej tid att göra en god gärning!

De är just så här man ska tänka, menar hon. Ingen kan hjälpa hela välden men alla kan hjälpa någon.

-Jag uppskattar det Silvia säger, att det inte alltid handlar om de stora sakerna utan man kan också göra något gott också på en mikronivå t.ex mellan två människor, säger Bergholm.

- Jag var faktiskt lite nervös för vad du skulle tycka, för du har ju gjort så jätte mycket gott, skrattar Silvia Modig.

Sabina Bergholm har förutom sitt jobb för Kyrkans utlandshjälp också på egen hand sedan 2004 drivit en egen hjälporganisation, I-aid, som idag upprätthåller fyra barnhem i Indien med hjälp av fadderverksamhet här i Finland. Dessutom har hon jobbat specifikt med att hjälpa utsatta kvinnor att komma igång med entreprenörskap.

Finland är bra på välgörenhet

På fråga om vi här i Finland är dåliga på det här med välgörenhet är hennes raka svar nej.

- Internationellt sett är Finland egentligen riktigt bra på just välgörenhet, menar hon. Tänk t.ex. på junioridrotten i vårt land, som väldigt långt drivs med hjälp av frivilligverksamhet, må det sedan gälla att coacha eller att baka mockarutor.

Sabina talar också om det finska fenomenet med att ordna talko, och att en stor del av den sociala sektorn idag fungerar för att det finns frivilligverksamhet som tar vid där som samhället ger vika.

Samtidigt har de sociala medierna nu öppnat upp möjligheterna för folk att kunna engagera sig och hjälpa på andra sätt också fast man fysiskt kanske ligger hemma på sin egen soffa, påpekar Sabina.

De flesta vill kunna klara sig själv

I allmänhet gäller det att tänka steget vidare när man sysslar med hjälpverksamhet.

- I synnerhet i biståndssammanhang handlar mycket om att man inte bara ska ge den hungrande en portion mat, utan att man istället ska hjälpa och lära den personen att inom ramen för sina egna förutsättningar skaffa sig den maten själv. Folk vill i regel själv få sitt liv på fötter, konstaterar hon.

Silvia Modig och Sabina Bergholm medverkar i Efter Nio radio
23.12.2017 i Yle Vega och på Arenan.

Läs också