Hoppa till huvudinnehåll

Skinkan, lådorna och favoritkonfekten tar slut i butikerna

Festdukad skinka
Festdukad skinka Bild: YLE Bildtjänst Comstock. festdukning

Den som har lämnat julhandlandet till sista minuten kan få springa från den ena butiken till den andra i jakten på julmat. Fredagen och lördagen var de jäktigaste dagarna i julhandeln.

På söndag kan det vara svårt att få tag på till exempel julskinkor och -lådor. För affärerna lönar det sig nämligen inte att köpa in för mycket matvaror som inte går åt efter julen.

- Ännu har vi av nästan allt. Fryst skinka med ben har vi inte längre, men rimmad finns, sade Mika Timonen vid K-Citymarket Easton i Helsingfors på lördagsförmiddagen.

Till exempel i huvudstadsregionen har inte bara skinkorna utan också vissa jullådor och en del av de populäraste chokladsorterna tagit slut i flera affärer.

Raimo Vellamo, chef för Prisma i Träskända, berättar att de allt populärare gravade skinkorna börjar ta slut överallt.

- Djupfryst skinka hinner inte längre tina upp, men man kan lägga sinkan i ugnen också fast den är frusen, och det finns instruktioner för det på nätet. Av chokladen och godiset kommer nog en del sorter att ta slut före julafton, säger Vellamo.

Fler lagar maten själv

Intressebevakningschef Tuula Loikkanen vid förbundet Finsk handel säger att det är svårt att förutse förändringar när affärerna gör sina beställningar redan tidigt på hösten.

I affärerna ser man små förändringar. Under Timonens drygt 20 år som köpman har han sett att folk på nytt har blivit mer intresserade av matlagning.

Det köps inte lika mycket färdigmat som förr.
Vegetarianerna blir fler, men enligt Vellamo märks den vegetariska trenden litet mer i vardagsätandet än på julbordet.

Itkonen säger att den vegetariska matens popularitet märks också på julen och att försäljningen av flera vegetariska matvaror har mångfaldigats.

Goda tider märks

Finlands ekonomi har haft en tillväxt på ungefär tre procent i år. Itkonen säger att den ekonomiska tillväxten har märkts sedan våren, då medelinköpet började öka. Han säger att de ekonomiskt bättre tiderna också påverkar de små valen i juletider, då man oftare väljer rökt laxfilé istället för lax med benen kvar.

I början av fjolåret avreglerades butikernas öppettider, så det har gått att julhandla i några stora butiker till och med mitt i natten. Många andra butiker har förlängt sina öppettider till sent på kvällen och till helgdagarna.

Vellamo säger att Prisma har haft kunder också sent på kvällarna. Itkonen berättar att kunderna har börjat komma till butiken på andra helgdagar, som påsk och midsommar, men att julafton varit lugn.

Källa: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes