Hoppa till huvudinnehåll

Sverige ner på jorden – bakslag för favorittippade Juniorkronor

Rasmus Dahlin i den svenska landslagströjan.
Namn som Rasmus Dahlin ger Sverige gulddrömmar inför JVM i ishockey. Men i genrepet blev det stryk mot USA. Rasmus Dahlin i den svenska landslagströjan. Bild: Matti Raivio/All Over Press Karjala Tournament

Förlust i genrepet mot USA. Då passar Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén på att dra ner förväntningarna på Sverige.

– De som sätter oss som en högre förhandsfavorit än USA, har nog inte sett den här matchen, säger Montén.

Sverige kliver annars in med ett ovanligt namnkunnigt lag i årets junior-VM i ishockey. I truppen finns stjärnor som Alexander Nylander, Rasmus Dahlin och Elias Pettersson. Det är namn som fått många hockeyexperter att sätta Sverige som en av de främsta favoriterna till turneringsseger.

Förväntningarna dämpades inte direkt när Juniorkronorna städade undan Danmark med 13–1 tidigare i veckan.

Utvisningar avgjorde

Därför var det lite av en väckarklocka att Juniorkronorna åkte av isen i natt efter att ha besegrats av USA. Hemmanationen vann med 3–1. Ett helt rimligt resultat utifrån spelbilden, enligt Montén:

– Vi måste vara betydligt bättre om vi ska ha en chans att slå USA. De var bättre än oss, både i anfallsspel och i försvarsspel.

Det svenska målet gjordes av Modo-backen Jesper Sellgren på skott från blålinjen i slutet av första perioden. Juniorkronorna hade chanser att utöka i andra perioden, men tre raka numerära underlägen i slutperioden blev avgörande.

Målvakten glänste

– En jättenyttig match för oss. Vi har mycket grejer att jobba på, men det är också precis därför vi spelar den här typen av matcher. Nu har vi något att sikta på och gå vidare med, säger Montén.

Han lyfter särskilt fram målvakten Filip Gustavsson, som han menar gjorde en stormatch.

JVM börjar för Sveriges del på annandag jul när Juniorkronorna ställs mot Vitryssland.

Text: FNB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport