Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmaren Rauli Ailus och det faderlösa lammet - en liten julberättelse

Rauli Ailus med ett litet vitt lamm i famnen. Bakom en julgran och juldekoration.
Rauli Ailus och lammet Zaide firar jul ihop. Rauli Ailus med ett litet vitt lamm i famnen. Bakom en julgran och juldekoration. Bild: Tiina Grönroos / YLE lamm,julberättelser,julgranar,Kisko,Bjärnå,Rauli Ailus

Det var en gång en åldersstigen tacka som lammade lagom till jul. Det magiska i den här sanna berättelsen är att det inte har funnits någon bagge eller bässe i närheten av tackan.

Ibland överträffar verkligheten dikten. Speciellt under jultid kan det ske under av olika slag.

Det var på den tiden när de flesta förberedde sig för att fira första advent. Den nästan femton år gamla tackan Chai-Latte blev plötsligt väldigt andfådd och började bete sig allmänt konstigt.

Familjen Ailus i Kisko trodde först att den gamla tackan var döende, till åren som hon är, men i stället för att dra en sista djup suck födde hon ett litet lamm.

- Jag har totalt sex tackor, säger Rauli Ailus, landskapsarkitekt och fårfarmare, alla mina tackor är ganska gamla och Chai-Latte är äldst.

Det som är det mest märkvärdiga i den här berättelsen är att ingen bagge har varit innanför samma stängsel som Chai-Latte.

Tackan tackade nej till sitt lamm

Alla som läst julberättelser eller sett på sentimentala julfilmer vet att det behövs lite drama och tårfyllda ögonblick för att historien ska bli riktigt bra. I det här fallet visade det sig att tackan Chai-Latte inte uppfylldes av varma moderskänslor. Hon stötte bort det lilla lammet.

I stället har fårfarmare Rauli Ailus varit tvungen att axla ansvar som mamma och pappa till lammet, som fått namnet Zaide.

Lammet går på lunch med kulturfolk

Eftersom Zaide ska ha mjölk var tredje timme betyder det att Rauli Ailus har haft lammet med sig överallt, också till jobbet som landskapsarkitekt.

Det i sin tur innebär att lammet Zaide har hunnit träffa en hel del kulturfolk. Zaide har bland annat besökt museer och varit med om julluncher.

Det här passar Zaide som hand i handske. Det lilla lammet är nämligen förtjust i julen, speciellt i julgranar.

Ett litet vitt lamm som doftar på en julgran inne i ett café. Lammet bär blöja.
Zaide tycker julgranar smakar gott. Ett litet vitt lamm som doftar på en julgran inne i ett café. Lammet bär blöja. Bild: Tiina Grönroos / YLE lamm,julberättelser,julgranar,Kisko,Bjärnå,Rauli Ailus

- Han äter granbarr, berättar Rauli Ailus, precis som mumintrollen.

Lammet Zaide är också prydligt klädd i finska muminblöjor när han rör sig bland kulturnissar och museichefer.

ett litet vitt lamm som snusar på skorna på en man som står inne i ett café.
Lammet Zaide är väldigt präglad vid husse Rauli och håller sig på max en halv meters avstånd från husses fötter. ett litet vitt lamm som snusar på skorna på en man som står inne i ett café. Bild: Tiina Grönroos / YLE lamm,Kisko,julberättelser,Bjärnå,Rauli Ailus

För familjen Ailus innebär det en hel del jobb att passa det lilla lammet, men Zaide lär komma bra överens med alla familjemedlemmar inklusive katt.

Till sommaren hoppas Rauli Ailus att Zaide kan fara till Forngården i Snappertuna. Fåren, som vintertid bor hos landskapsarkitekt Ailus i Kisko, hyrs sommartid ut för att äta gräs och sly, det vill säga idka landskapsvård, precis som husse.

PS. Det visade sig sedermera att det fanns ett hål i stängslet där Chai-Latte vistades. Så om någon ser en i Lojo bosatt bässe, vit och utan horn, så kan det faktiskt vara Zaides fader. I synnerhet om den ser väldigt skyldig ut.