Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj ger inte upp - försöker registrera sig som presidentkandidat

Aleksej Navalnyj håller tal inför sina anhängare på ett kampanjmöte i Moskva 24.12.2017.
Aleksej Navalnyj håller tal inför sina anhängare på ett kampanjmöte i Moskva på söndagen. Aleksej Navalnyj håller tal inför sina anhängare på ett kampanjmöte i Moskva 24.12.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj

Tusentals anhängare till den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj samlades på olika håll i Ryssland på söndagen. De stöder hans försök att bli registrerad som kandidat i presidentvalet nästa år.

Den 41-årige antikorruptionsaktivisten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs mål var att idag, på söndagen, ordna nomineringsmöten i 20 städer runt om i Ryssland med minst 500 deltagare på varje möte.

Enligt ett av många meddelanden på hans Twitterkonto på söndagen så lyckades han uppnå det målet.

Hoppa över Twitterpostning

"Nomineringen lyckades i alla 20 städer. Tack så mycket till er alla. Titta på fotografierna från olika håll i landet. Vilka kandidater har ett så här stort stöd? Vi kräver att få delta i valet."

Enligt rysk lag ska minst 500 människor delta i ett nomineringsmöte.

Före den 7 januari måste en självständig kandidat, som Navalnyj, ha samlat in minst 300 000 underskrifter från väljare i olika regioner.

Stödet ska vara jämnt fördelat över landet så att högst 7 500 namn kommer från en och samma region.

Anhängare till Navalnyj röstar för hans nominering på mötet i Moskva 24.12.2017.
Anhängare till Navalnyj röstar för hans nominering på mötet i Moskva 24.12.2017. Anhängare till Navalnyj röstar för hans nominering på mötet i Moskva 24.12.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj

Exempelvis i Moskva var det svårt för Navalnyjs kampanjorganisation att få tillgång till en möteslokal. Mötet hölls i ett tält i nordvästra Moskva.

Över 700 människor ska ha deltagit i nomineringsmötet i Moskva. En av dem var Marina Kurbatskaja.

- Jag kommer inte att rösta om Navalnyj hindras från att ställa upp, sade Kurbatskaja till nyhetsbyrån AFP.

Ett mirakel om Navalnyj tillåts ställa upp

De ryska myndigheterna har gång på gång upprepat att Navalnyj enligt lagen inte kan ställa upp i presidentvalet nästa år eftersom han är villkorligt dömd för bedrägeri.

Ett fall som också Europeiska människorättsdomstolen konstaterat att inte handlade om bedrägeri, utan vanlig affärsverksamhet.

Navalnyj själv hoppas att ett stort stöd från väljare kunde tvinga myndigheterna att ändra sig och låta honom ställa upp trots allt.

I Sankt Petersburg ordnades nomineringsmötet på söndagen ute på Marsovo-fältet.
I Sankt Petersburg ordnades nomineringsmötet på söndagen ute på Marsovo-fältet. I Sankt Petersburg ordnades nomineringsmötet på söndagen ute på Marsovo-fältet. Bild: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV Aleksej Navalnyj

Navalnyj har lyckats bygga upp en kampanjapparat med åtminstone 80 kontor och över 160 000 frivilliga kampanjarbetare runt om i landet.

Navalnyj har ingen tillgång till statliga ryska medier, men har skapat en egen plattform på internet.

Rysslands president Vladimir Putin bekräftade nyligen att han ställer upp för en fjärde mandatperiod. Enligt opinionsmätningarna har han stöd från ungefär 80 procent av väljarna.

Navalnyj beskrivs ofta som Putins enda reella rival inför presidentvalet. Navalnyjs anhängare menar att han till och med kunde ha en chans att vinna valet om han tilläts ställa upp och om han skulle ha tillgång till statlig rysk tv.

Källor: AFP, Reuters

Läs mera:

Folkfiende eller korruptionsavslöjare? Aleksej Navalnyj ger inte upp kampen mot president Putin

I mars nästa år väljs med all sannolikhet Vladimir Putin än en gång till Rysslands president. Putins enda egentliga utmanare heter Aleksej Navalnyj - men han får inte ställa upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes