Hoppa till huvudinnehåll

Över 1 000 besökte de mindre bemedlades julfest i Helsingfors

Besökare på de mindre bemedlades jul i Helsingfors mässcentrum
Besökare på de mindre bemedlades jul i Helsingfors mässcentrum Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Heikki Hursti,Messukeskus Helsinki,De mindre bemedlades jul

De mindre bemedlades och ensammas julfest i Mässcentret i Helsingfors besöktes igen av 1 000 personer. Festen ordnas av Heikki Hursti jämte medhjälpare.

En av gästerna i år var Aaron Ben Suomi som har varit med i Hurstis välgörenhetsarbete i 50 år. Han är bedrövad över de bostadslösas situation.

- Jag märkte att det sover en man i vår sopcontainer och i trappuppgången sover en annan. De som inte har ett hem sover där de kan komma in, säger Aaron Ben Suomi.

Hurstis verksamhet fyller i år 101 år. Det var Heikki Hurstis farfar Arvo Hursti som startade verksamheten bland gatpojkar i Helsingfors år 1916.

Heikki Hurstis far Veikko startade för sin del sitt barmhärtighetsarbete för 50 år sedan.

- Fastän det sägs att arbetslösheten har minskat och det råder en ny uppgång anser jag att andelen mindre bemedlade i vårt land har ökat.

Matbrickor vid de mindre bemedlades jul i Helsingfors mässcentrum
Det serverades också mat på Heikki Hurstis julfest. Matbrickor vid de mindre bemedlades jul i Helsingfors mässcentrum Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Heikki Hursti,Messukeskus Helsinki,De mindre bemedlades jul

- Det har alldeles tydligt märkts i våra matköer under de senaste tio år sedan.

- När vi började verksamheten hade vi omkring 300 människor i kö, nu har vi mellan 2 700 och 2 800 varje gång. Det är en stor mängd människor när man tänker att vår verksamhet finns i olika städer överallt i Finland.

Heikki Hursti tror att brödköerna minskar om man förbättrar grundtryggheten.

De är mera fråga om vilja än om pengar. Men finns inte vilja bland politikserna kunde staten stöda oss som gör det här arbetet, säger Hursti.

Eino Grön uppträdde på de mindre bemedlades jul år 2017
Eino Grön uppträdde med sång Eino Grön uppträdde på de mindre bemedlades jul år 2017 Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Sångare
President Niinistö besökte de mindre bemedlades jul
Också president Sauli Niinistö besökte de mindre bemedlades jul President Niinistö besökte de mindre bemedlades jul Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva Sauli Niinistö,president (företagsledare)

Ursprunglig artikel av Ilona Turtola/Yle uutiset