Hoppa till huvudinnehåll

Sam Fröjdö njuter av att vara ensam på julen

Höga tallar i vinterskog.
Höga tallar i vinterskog. Bild: Yle/ Marie Söderman furor

Redan i flera år har Åbobon Sam Fröjdö valt att fira varannan jul ensam, de jular då hans barn inte är med honom.

– Den första var kanske lite ångestladdad och lite självömkan fanns med i spelet, men sedan dess har jag lärt mig att uppskatta lugnet och tiden jag har för mig själv, att fundera och att vara utomhus.

Fröjdö anser att julen, precis som andra högtider med religiös utgångspunkt, mera blivit en gastronomisk helg. Eftersom han inte är troende så är julen inget märkvärdigt.

Musikern Sam Fröjdö får musikpris på musikfestivalen Musik & Talang i Vasa.
Sam Fröjdö. Musikern Sam Fröjdö får musikpris på musikfestivalen Musik & Talang i Vasa. Bild: Johan Hagström åbo school of rock

Han poängterar ändå att han inte är helt ensam under sina jular på egen hand. Han träffar grannar, och han kan ha besök, men det han uppskattar är lugnet.

– Det är lugnets tid, bland annat eftersom jag också arbetat som lärare. Jag kan rå om mig själv, motionera, kanske skriva musik och lyssna på musik.

Riktigt lugn finns i skogen

Lugnet är visserligen inte samma lugn som tidigare. Numera brukar Fröjdö söka sig ut i skogen för att hitta riktigt lugn.

– Förr var alla butiker stängda under helgerna, men nu är kommersen igång nästan dygnet runt.

På Facebook har Fröjdö bett andra som är ensamma att ta kontakt, så att de kan dricka glögg tillsammans, kanske gå en promenad eller äta tillsammans.

Man kan faktiskt gå ut bara på öl med kompisar.

– Eftersom det här min fjärde ensamma jul, så är jag ganska van vid det här laget, men jag kommer ihåg hur det var den första julen.

Många upplever ångest över att vara ensamma på julen

Fröjdö vet att det finns andra i samma situation som han, som gått genom en skilsmässa eller separation, och som har sina egna barn på annat håll.

– Jag kunde dela med mig av min "stora visdom", säger Fröjdö med ett skratt, men ber samtidigt om ursäkt för sin sarkasm.

Flicka på snötyngd bro
Flicka på snötyngd bro Bild: Mikael Crawford / Yle ensamhet,bro

Ändå är det många som upplever ångest, och Fröjdö vill lätta på stressen med att man "måste" vara tillsammans under julen.

– Man kan faktiskt gå ut bara på öl med kompisar.

Trots att Sam Fröjdö inte tycker om kommersialiseringen av julen, ser ändå till att skaffa julklappar till sitt barn. Men de skaffas i god tid innan jul, så att han inte behöver uppleva springandet i affärscentrum.

Det går att fira på annat vis

Fyra dagar före jul var det ändå bara en person som försiktigt hade hört av sig till Fröjdö om att vilja göra något tillsammans under julen, men han vill gärna utveckla idén och göra det lite större till nästa gång.

– Någon kommenterade att det bara skulle bli män som samlas, men det stämmer ju inte i dag. Absolut inte. I dag är det nog bägge könen som kan vara ensamma.

Frostbitna lingon och renlav i skogen.
Frostbitna lingon och renlav i skogen. Bild: Yle/Linus Hoffman lingon,bär,Mossor,skog,renlav,renlavar,Grå renlav

Fröjdö poängterar ändå att han inte tycker det är fel att fira julen med sin familj, men vi borde vara öppna för tanken om att det går att fira på annat vis.

– Det är lite känsligt naturligtvis, särskilt om man också ska tänka på vad farföräldrar och morföräldrar vill. Det är något av ett tabu.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland