Hoppa till huvudinnehåll

Vilket sportår 2018! Här är tipsen inför vinter-OS och fotbolls-VM

Kollage med Krista Pärmäkoski, Tysklands fotbollsvärldsmästare 2014 och Kaisa Mäkäräinen.
Medaljjubel för Krista Pärmäkoski och Kaisa Mäkärinen i Sydkorea – ny guldfest för Tyskland i Ryssland? Kollage med Krista Pärmäkoski, Tysklands fotbollsvärldsmästare 2014 och Kaisa Mäkäräinen. Bild: All Over Press / Yle Krista Pärmäkoski,Kaisa Mäkäräinen,Världsmästerskapet i fotboll 2014

Idrottsåret 2018 bjuder på två internationella jätteevenemang i vinter-OS i Sydkorea och fotbolls-VM i Ryssland. Yle Sporten listar Finlands medaljutsikter i OS, samt favoriter och nordiska hopp i VM.

Fem medaljer i vinter-OS i Vancouver 2010 och Sotji 2014. Noll guld i Vancouver, ett i Sotji. Något liknande är sannolikt att vänta även i Pyeongchang 2018

Detta åtminstone om vi får tro sportjournalisterna Antti Koivukangas, Christoffer Herberts, Anki Karhu och Kaj Kunnas som dissekerade Finlands OS-förutsättningarna i Yle Sportens årskrönika (hela diskussionen längst ner i artikeln).

– Det känns som om vi ligger ganska i linje med vad vi presterat på sistone med ett medaljsaldo kring halvdussinet. Det finns möjligheter till tio medaljer, men vi landar på fem-sex, tror Koivukangas.

Mika Poutala skrinner.
Mika Poutala har hört till världens snabbaste skridskoåkare i vinter. Mika Poutala skrinner. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Mika Poutala

Finland har medaljkandidater i många olika grenar. Kunnas kommer fram till fjorton realistiska chanser för finländare att kliva upp på prispallen. Detta utan att inkludera Eero Hirvonen och övriga kombinerade åkare.

– I snowboard kan vi ta två, Kaisa Mäkäräinen kan ta två, Mika Poutala en, i hockeyn kan det bli två, i skidstafetter tre, Krista Pärmäkoski kan ta två, Iivo Niskanen och Matti Heikkinen en.

– Så hole-in-one är 14 medaljer. Högst 50 procent brukar slå in, så par är sju, men eftersom jag själv är evigt positivt tror jag på birdie, det vill säga åtta. Men nog kan det bli bogey eller dubbelbogey också och då är vi igen nere på fem.

Ofördelaktigt skidschema

Herberts anser att en handfull medaljer inte ska vara tillräckligt bra för en stolt vintersportnation som Finland. I golftermer är åtta pallplatser enligt honom par, medan det blivit några slag över de senaste gångerna.

– Vancouver var Finlands sämsta vinter-OS sedan 1932. Jag tycker inte vi ska säga att fem är bra – utan vi ska ha tio! Jag tror också det blir aningen fler i Pyeongchang, men inte så hemskt många fler.

En orsak är skidprogrammet. I vartannat mästerskap (VM och OS) avgörs 10 (damer)/15 (herrar) och 30/50 kilometer samt lagsprinten med klassisk och i vartannat med fri skidteknik.

I Pyeongchang går lagsprinten samt det individuella intervalloppet på 10/15 kilometer med fri stil, och masstarten på 30/50 kilometer med klassisk. Med det upplägget har Finland i de fyra senaste mästerskapen tagit två medaljer, mot åtta med motsatt schema. Sedan 2007 är förhållandet 20-8.

– Det är fullständigt klart att samma gäller nu. Det här talar emot Finland och gör att det blir svårare att komma upp i tio medaljer, konkluderar Herberts som till exempel tror världsmästaren Iivo Niskanen trillar utanför podiet i en trolig spurtstrid på 50 kilometer klassiskt.

Inga givna hockeymedaljer

Det största frågetecknet i Herberts böcker är Kaisa Mäkäräinen, som i princip har chans att åka hem med fyra individuella skidskyttemedaljer.

– Men vi ska inte glömma att Mäkäräinen är en riktigt dålig stortävlingsidrottare med tanke på hur bra hon är i världscupen. Sedan guldet och silvret i VM 2011 har hon tagit fyra brons på 24 försök på sex stortävlingar.

Kaisa Mäkäräinen, 2017.
Kaisa Mäkäräinen har i regel klarat sig bättre i världscupen än mästerskap. Kaisa Mäkäräinen, 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Ett brons blir det även nu för Mäkäräinen, tippar Herberts. Han förväntar sig sex finländska medaljer – förutom en i skidskytte blir det två i skidåkning (Pärmäkoski i skiathlon och damstafetten), en i snowboard (Rukajärvi) och två i ishockey.

Några bergsäkra medaljer finns inte – inte ens i ishockey, där Finland på damsidan är klart största bronsfavorit och på herrsidan tagit medalj i tre raka OS-turneringar.

– Och utan NHL-spelare borde chansen vara ännu större, påminner Karhu. Men jag undrar – och det här är riktigt bara magkänsla – om Finland kan åka på stryk på antingen dam- eller herrsidan och bli utan medalj.

Hur många OS-medaljer tar Finland?

4–5
33.6% (95 röster)
6–7
30.7% (87 röster)
3 eller färre
19.8% (56 röster)
8–9
9.5% (27 röster)
10 eller fler
6.4% (18 röster)
Antal avgivna röster: 283

Vinter-OS i Pyeongchang invigs den 9 februari och spelen avslutas den 25 februari. Yle sänder det mesta.

Fyra tippningar, fyra olika världsmästare

Mellan den 14 juni och 15 juli pågår sedan sommarens stora höjdpunkt i Ryssland: Fotbolls-VM för herrar.

Yle Sportens debattörer – av vilka Koivukangas och Herberts hör till dem som refererar VM på svenska på Yles kanaler – har alla olika mästarfavoriter.

Argentina

– Argentina känns för mig som etta, vem de möter i finalen är egalt eftersom de kör över dem hur som helst, säger Antti Koivukangas som tror Lionel Messi kröner sin landslagskarriär i Ryssland.

– Jag skulle också unna Argentina ett VM-guld med tanke på hur svidande nära det var att de inte skulle kvala in. De levde faktiskt farligt, och jag försökte tänka mig ett fotbolls-VM utan Argentina, är det ens möjligt?

Tyskland

– Jag har alltid hållit på Tyskland och ni kan ju tro vilken fest det var senast (VM-guld i Brasilien 2014). Tyskland har inte en historia av att upprepa guldet, men jag håller på dem oberoende, säger Anki Karhu.

Brasilien

– Det känns som om Brasilien har nånting på gång. Festliga anfallare med Gabriel Jesus och Neymar och Coutinho och så vidare, räknar Christoffer Herberts upp.

– Senast vann Tyskland i Brasilien och nu kan väl Brasilien komma till Europa och ta ett guld. Jag tror de bryter trenden, syftar Herberts på faktum att Brasilien i Sverige 1958 är enda sydamerikanska lag som tagit VM-guld på europeisk mark.

Spanien

– Jag har varit så mycket i Spanien i höst att jag blivit fullständigt hjärntvättad och säger att Spanien vinner finalen över Brasilien, konstaterar Kaj Kunnas.

Övriga länder som ligger högt hos vadslagningsbyråerna är Herberts andrafavorit Frankrike, samt Belgien som både Kunnas och Koivukangas tippar på bronsplats.

Vem vinner VM-guld i fotboll?

Tyskland
32.6% (78 röster)
Brasilien
17.6% (42 röster)
Någon annan
15.1% (36 röster)
Argentina
12.6% (30 röster)
Frankrike
10.5% (25 röster)
Belgien
6.3% (15 röster)
Spanien
5.4% (13 röster)
Antal avgivna röster: 239

Intressant nordisk trio

Norden har för första gången tre representanter i herrarnas fotbolls-VM då såväl Sverige, Danmark som nykomlingen Island tog sig in bland de 32 deltagarna.

Alla tre har dessutom fullt realistiska möjligheter att avancera från gruppspelet genom att lämna två motståndare bakom sig.

Grupperna i fotbolls-VM

Grupp A: Ryssland, Saudiarabien, Egypten, Uruguay
Grupp B: Portugal, Spanien, Marocko, Iran
Grupp C: Frankrike, Australien, Peru, Danmark
Grupp D: Argentina, Island, Kroatien, Nigeria
Grupp E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien
Grupp F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea
Grupp G: Belgien, Panama, Tunisien, England
Grupp H: Polen, Senegal, Colombia, Japan

– Alla europeiska lag har bra chans att gå vidare i och med att europeisk fotboll faktiskt står sig bra i konkurrensen, säger Herberts.

– Rent lottningsmässigt fick Danmark en lätt grupp med Australien och Peru, medan Island fick en svår med Argentina, Nigeria och Kroatien. Men Island-Argentina i den första omgången i Moskva, det blir häftigt!

Sverige ställs mot regerande världsmästaren Tyskland samt Mexiko och Sydkorea. Janne Anderssons manskap genomförde kvalet utan Zlatan Ibrahimovic, vars VM-status hör till de största svenska samtalsämnena inför VM.

Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget 2016.
Anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic har egentligen tackat för sig i landslaget, men… Zlatan Ibrahimovic i svenska landslaget 2016. Bild: EPA Zlatan Ibrahimović

– Jag tror det går så att Zlatans knä på något sätt ändå inte riktigt håller för spel. Det är snyggast så för allihopa, menar Kunnas.

– Jag tror inte chefstränaren vill ta med Zlatan, men det är inte lätt om han säger sig vara i spelskick. Sverige är ganska tråkiga – men de är bra. Och håller de Zlatan väck kan svenskarna göra sitt bästa VM på bra länge.

Koivukangas håller med – men bara till en viss gräns.

– När nyckeln i en turnering som VM är att ta sig vidare från gruppen är ju Sverige fantastiska med sin taktiska disciplin och sitt kollektiva jobb, men jag tror ändå de får det tufft med framför allt Mexiko, förutspår Koivukangas.

– Dessutom med tanke på att Kroatien har chans till alla tiders revansch mot Island (som lämnade kroaterna bakom sig i kvalet), så skulle jag sätta en hacka för att Danmark går längst av våra vänner. Men alla har en chans.

Vilka nordiska länder tar sig vidare från gruppen?

Bara Danmark
27.9% (55 röster)
Sverige och Danmark
20.3% (40 röster)
Alla tre!
14.2% (28 röster)
Inget
13.2% (26 röster)
Bara Sverige
8.1% (16 röster)
Danmark och Island
6.6% (13 röster)
Island och Sverige
5.1% (10 röster)
Bara Island
4.6% (9 röster)
Antal avgivna röster: 197

Lyssna på Yle Sportens årskrönika i sin helhet – och hör varför Kaj Kunnas enligt sin fru saknar all trovärdighet eftersom han åker till Ryssland för se matchen Marocko-Iran på plats – i klippet nedan:

Läs också

Nyligen publicerat - Sport