Hoppa till huvudinnehåll

Masha Gessen: Putin och Trump djupt medelmåttiga män

Den 15 november tog Masha Gessen emot det prestigefyllda priset National Book Award i New York i fackboksklassen, för sin bok "Framtiden är historia - det totalitära Rysslands återkomst".
Den 15 november tog Masha Gessen emot det prestigefyllda priset National Book Award i New York. Hon utdelades priset i fackboksklassen för boken "Framtiden är historia - det totalitära Rysslands återkomst". Den 15 november tog Masha Gessen emot det prestigefyllda priset National Book Award i New York i fackboksklassen, för sin bok "Framtiden är historia - det totalitära Rysslands återkomst". Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Masha Gessen

Hon lämnade Ryssland av rädsla för att personligen drabbas av Vladimir Putins politik – och har i USA blivit en av president Donald Trumps fränaste kritiker.

Journalisten Masha Gessen ser likheter mellan de båda ledarna, men tror inte att de gynnar varandra.

– Sättet de ljuger är väldigt likt. Föraktet de har för medier är väldigt likartat, liksom deras förakt för samhällets institutioner. De ser ner på allt som de uppfattar som elit – utbildning, intellektualism, originalitet. De är båda djupt medelmåttiga män. Men det gör dem inte särskilt ovanliga, säger Masha Gessen.

Hon har på nära håll studerat såväl Trump som Putin och varit lika obönhörligt hård i kritiken av dem båda.

Den ryske presidenten träffade hon till och med öga mot öga i Kreml 2012, på inbjudan av Putin själv.

– Jag tror en del av mig förväntade sig att han skulle vara intressantare och ha ytterligare en dimension. Jag trodde inte att han skulle ha det, men jag hoppades ändå på det. Men han var lika platt och tvådimensionell som karaktären i min bok.

Dragit undan mattan

2013 tvingades Masha Gessen, hennes fru och deras tre barn lämna Ryssland i all hast, efter att det ryska parlamentet röstat igenom en lag som förbjöd samkönade par att adoptera ryska barn.

Gessen och hennes fru hade pekats ut i debatten och familjen vågade inte stanna.

– Jag minns ett tillfälle under de första åren efter att vi flyttat till USA när jag tänkte: jag kan verkligen ha ett gott liv nu. Ett enkelt, gott liv, som inte är en ständig kamp. Det var en underbar tanke, men bara en tanke, säger hon och skrattar.

Det som rubbade harmonin var Donald Trump. För medan hon skrev på sin senaste bok blev han vald till USA:s president.

Under valnatten satte hon sig och skrev en text som skulle bli så delad att den fick sajten för tidskriften The New York Review of Books att krascha.

Texten hade titeln "Sex råd för att överleva i en totalitär tid".

Gessens överlevnadstips

Masha Gessens sju råd för att överleva i en totalitär tid publicerades ursprungligen i tidskriften The New York Review of Books:

  • Lita på den auktoritära ledaren. Han menar vad han säger.
  • Förleds inte av små tecken på normalitet. Panik kan neutraliseras med hjälp av falska lugnande ord om att världen som vi känner den inte har upphört.
  • Institutionerna kommer inte att rädda dig. Det tog fyra år att ta över de ryska medierna och fyra år att nedmontera valsystemet
  • Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normalisera är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockad.
  • Kompromissa inte. I en auktoritär stat är politiken som det möjligas konst helt enkelt fullständigt omoralisk.
  • Minns framtiden. Inget varar för evigt.
  • Samlas. Gå ut på gatorna och organisera dig med människor som inte är som du. Det är det viktigaste för att överleva.

– Det är verkligen destabiliserande och upprörande. För min familj och för människor vi känner har det verkligen varit jobbigt. Den psykologiska effekten av Trump på invandrare i USA har varit djup. Människor är väldigt, väldigt otrygga. Det är som att något dragit undan mattan.

Smickrande för Putin

Hon avfärdar anklagelserna om att Ryssland haft ett avgörande inflytande på utgången av det amerikanska presidentvalet som konspirationsteorier.

Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Vladimir Putin och Donald Trump träffades officiellt vid G20-mötet i Hamburg i juli 2017. Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg. Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL Vladimir Putin,Donald Trump,Trump,USA,Ryssland,G20,Hamburg,Putin,trump putin

Och hon tror inte – trots de varma ord de båda varma ledarna uttalat för varandra – att de gynnar varandra.

– Trump är smickrande för Putin, för det får honom att känna sig som den mäktigaste personen i världen. Putin älskar tanken om att han fick Trump vald. Men han (Trump) utgör ett problem, för det har gynnat Putin att vara den oförutsägbara personen på den internationella arenan. Kombinationen av två så oförutsägbara män har på rekordtid förvandlat de rysk-amerikanska relationerna till de sämsta genom tiderna.

Ingen framtid

Hon är i Sverige för att marknadsföra sin nya bok, "Framtiden är historia – det totalitära Rysslands återkomst".

I boken får man följa Sovjetunionens fall, perestrojkan och Putinepoken, sett genom fyra ryssar födda på 1980-talet.

En bok The Washington Post beskrivit som "historien om hur hoppet dog".

– När jag intervjuade mina karaktärer, så gjorde jag alla intervjuer i kronologisk ordning. Vid en viss tidpunkt kom frasen "det finns ingen framtid" upp i alla intervjuer. De kunde inte se den, inte planera den, inte föreställa sig den – oavsett om det gällde deras egen framtid eller landets framtid. Det var som att de stirrade ner i en avgrund.

Hennes egen syn på Ryssland är nästan lika mörk. På frågan om hon har någon – ens en liten – skimra av hopp inför vårens presidentval, svarar hon kort:

– Det är inget val, nej.

Masha Gessen

Masha Gessen är en flerfaldigt prisad rysk-amerikansk journalist och författare.

Hon föddes i Moskva 1967, men flyttade med sin familj till New York 1981.

Tio år senare återvände hon till den ryska huvudstaden, där hon under drygt 20 år arbetade som journalist för såväl ryska och amerikanska som internationella medier.

2012 släpptes hennes uppmärksammade Putinbiografi "Mannen utan ansikte", som var den första av henne som översattes till svenska.

Året därpå återvände hon till USA, där hon varit flitigt engagerad i debatten runt president Donald Trump.

Hennes senaste bok, "Framtiden är historia - det totalitära Rysslands återkomst" beskriver Sovjetunionens fall, perestrojkan och Putinepoken, sett genom fyra ryssar födda på 1980-talet.

Även om såväl Putins som Trumps styren påverkat hennes familj djupt, så beskriver hon sig själv som lyckligt lottad.

– Jag har förmånen att få skriva och bli läst. Och Trump har varit väldigt bra för mig, precis som Putin varit tidigare. Det är en väldigt bisarr karriär att ha, att skriva om hur vi skadas av dessa starka män, säger Masha Gessen.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes