Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Kan Juniorlejonen starta med en liten bit hockeyhistoria?

Finland har aldrig i JVM-historien tagit poäng av Kanada när matchen spelats i Nordamerika i liten rink. Men sett till styrkeförhållandena inför nedsläpp har Juniorlejonen sällan haft större chans att rubba kanadensarna än i Buffalo i kväll.

Finland–Kanada

JVM i ishockey i Buffalo, första gruppspelsomgången.
Matchen startar efter klockan 23 och direktsänds på TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Finlands läge:

16 av de finländska spelarna vann U18-VM tillsammans i North Dakota våren 2016. Gissa om det här gänget trivs ihop.

Dessutom är tränaren den samma när laget nu ska ta sig an nästa VM-slutspel på amerikansk mark. Jussi Ahokas försöker återskapa magin från ett och ett halvt år tillbaka och kan dra nytta av att många av spelarna har utmärkta höstsäsonger bakom sig: inte minst stjärnorna Miro Heiskanen, Eeli Tolvanen, Olli Juolevi och Kristian Vesalainen sprudlar av självförtroende. Uppladdningsveckan inför VM gav två segrar (4–2 mot Tjeckien och 4–2 mot Schweiz) och precis allt är som det ska inför VM-starten.

Kanadas läge:

Färre superstjärnor än många gånger förr, men träningsmatcherna inför VM har visat upp ett snabbt, sammansvetsat och sevärt kanadensiskt lag. Kanada har inför turneringen mött samma lag som Finland, med betydligt mer imponerande slutresultat, 8–1 mot Schweiz och 9–0 mot Tjeckien.

Det kanadensiska laget har den här gången inget ohanterligt favorittryck att brottas med, och till skillnad från två av de tre senaste turneringarna heller inget krav att lyckas som värdland. Då både Kanada och Finland dessutom kan spela hyfsat avslappnat (med vetskapen om att en förlust i nattens match absolut inte är någon katastrof med tanke på guldchanserna) kan det här mötet bli precis hur underhållande som helst.

Historien:

Dagens finländska juniorstjärnor har inget att göra med tidigare generationers statistik, men vinner Finland över Kanada i natt bryter det här laget alla tidigare juniorhockeytrender. På stor europeisk is har Finland i JVM spelat mot Kanada 22 gånger och tagit poäng (seger eller oavgjort) i 14 av matcherna.

När JVM avgjorts i Nordamerika i mindre rinkar har länderna mötts 15 gånger tidigare. Facit: 15 kanadensiska segrar, de sex senaste med totalsiffrorna 33–4.

Fullt fokus på:

Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen.
Finlands spets är sylvass. På förhand sett är det svårt att tänka sig att det finns någon bättre back i VM, och Tolvanen är huvudfavorit till titeln som skyttekung. Läge att visa var skåpet ska stå direkt i premiären.

Håll också koll på:

Jordan Kyrou.
Det kanadensiska laget bygger framför allt på bredd. I genrepet mot Tjeckien hade Kanada åtta olika målskyttar och hela 15 poängplockare. Håll ändå ett extra öga på Kyrou (uttalas Kaj-ruu) som klart leder OHL:s poängliga och är en ruskigt snabb spelare som kan blåsa förbi motståndarbackarna. NHL-draftad i den andra rundan av St. Louis som lyckligt följer med utvecklingen.

Nyckelduellen:

Carter Hart mot Ukko-Pekka Luukkonen. Räkna med fart, fläkt, chanser – och två svettiga målvakter som tungan på vågen. Hart gör sitt andra U20-VM, Luukkonen är ny på den här nivån. Hart hyllas till skyarna i WHL, Luukkonen sliter i skymundan i Mestis. Hart är på förhand utnämnd till sitt lags stora stöttepelare, Luukkonen sägs vara Finlands främsta frågetecken.

Tipset:

Om jag faktiskt tvingas svara säger jag 4–3 till Kanada, men lyssnar väldigt gärna på bättre förslag. Säg ni!