Hoppa till huvudinnehåll

Peruaner fortsätter protestera mot att expresidenten Fujimori blivit benådad

Många demonstranter i Lima bar på porträtt på människor som dödades i massakrer beordrade av Fujimori.
Många demonstranter i Lima bar på porträtt på människor som dödades i massakrer beordrade av Fujimori. Många demonstranter i Lima bar på porträtt på människor som dödades i massakrer beordrade av Fujimori. Bild: AFP / Lehtikuva Peru,demonstrationer,Alberto Fujimori

Tusentals peruaner strömmade ut på gatorna igen på måndagen för att protestera mot benådningen av den förre presidenten Alberto Fujimori. Många misstänker att Fujimori benådades i utbyte mot att den nuvarande presidenten räddades från riksrättsprocess.

På söndagen överraskades de flesta peruaner av att president Pedro Pablo Kuczynski benådade landets tidigare president Alberto Fujimori.

Fujimori har avtjänat nästan 12 år av ett 25-årigt fängelsestraff för människorättsbrott och korruption.

Kuczynski har tidigare lovat att Fujimori inte kommer att benådas, men på måndagen höll han ett tal till nationen där han försvarade benådningen.

President Pedro Pablo Kuczynski deltog i en ceremoni vid landets militärakademi den 14 december.
President Pedro Pablo Kuczynski deltog i en ceremoni vid landets militärakademi den 14 december. President Pedro Pablo Kuczynski deltog i en ceremoni vid landets militärakademi den 14 december. Bild: AFP / Lehtikuva Pedro Pablo Kuczynski

Han sade att det här var hans "livs svåraste beslut", men försvarade beslutet med humanitära skäl.

- Jag är övertygad om att de av oss som betraktar oss själva som demokrater, inte kan låta Alberto Fujimori dö i fängelset. Rättvisa är inte hämnd, sade Kuczynski.

79-årige Fujimori togs till sjukhus dagen före julafton på grund av lågt blodtryck och hjärtproblem. Han har vårdats bland annat för hjärtproblem och muncancer tidigare.

Smutsigt spel i kulisserna?

I sitt tal till nationen hade Kuczynski också för första gången något positivt att säga om Fujimori.

- Jag tror att hans regering också bidrog till landets framåtskridande, sade Kuczynski.

Kuczynskis beslut om benådning av Fujimori kom bara några dagar efter att han själv, med nöd och näppe, vann en omröstning i parlamentet och räddades för en riksrättsprocess efter anklagelser om korruption.

Intressant är att Kuczynski har Fujimoris yngste son Kenji att tacka för det. Det var oppositionspolitikern Kenji Fujimori som såg till att tillräckligt många avstod från att rösta och Kuczynski räddades.

Många misstänker alltså en överenskommelse bakom kulisserna.

En del kongressledamöter från Kuczynskis eget parti "Peruaner för förändring" har hoppat av partiet i protest mot benådningsbeslutet.

Kraballpolis och demonstranter i Lima 25.12.2017.
Kraballpolis och demonstranter i Lima 25.12.2017. Peru,demonstrationer

Ute på huvudstaden Limas gator blev protesterna delvis våldsamma då demontranter och kravallpolis drabbade samman.

Kravallpolisen tog till tårgas för att stoppa demonstranter som försökte komma fram till det sjukhus där Fujimori vårdas.

Fujimori har ändå många anhängare i Peru som anser att det var han som ledde landet ur en ekonomisk kris under sin tid som president mellan 1990 och 2000.

Anhängare till Fujimori firar benådningen av honom utanför det sjukhus där han vårdas.
Anhängare till Fujimori firar benådningen av honom utanför det sjukhus där han vårdas. Bild: EPA-EFE/Eduardo Cavero Peru,Alberto Fujimori,demonstration

De har firat benådandet utanför sjukhuset där expresidenten ligger.

Källor: AFP, AP, Reuters