Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland planerar permanent militär närvaro i Syrien

Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad i Syrien träffar syrisk militär på flygbasen Hmeimim i provinsen Latakia den 11 december 2017.
Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad i Syrien träffar syrisk militär på flygbasen Hmeimim i provinsen Latakia den 11 december 2017. Rysslands president Vladimir Putin och Syriens president Bashar al-Assad i Syrien träffar syrisk militär på flygbasen Hmeimim i provinsen Latakia den 11 december 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,militärbaser,syrier,Syrien,militär,Vladimir Putin,Bashar al-Assad,Latakia

Rysslands militära närvaro i Syrien blir permanent. Det ryska parlamentet godkände på annandag jul Rysslands och Syriens avtal om att utvidga den ryska flottbasen i Tartus.

Ryssland planerar att bygga ut basen - Rysslands enda marinbas i Medelhavet - så att den ska kunna vara bas för elva örlogsfartyg. I dag kan basen ta emot bara ett fåtal fartyg.

Avtalet gäller i 49 år.

- Vi har har inlett förberedelserna för en permanent närvaro i Syrien, meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjoigu enligt ryska medier.

Hamnen i Tartus har muddrats så att också större örlogsfartyg ur den ryska Svartahavsflottan får utrymme.

Samtidigt får Ryssland obegränsad rätt till en flygbas som Ryssland upprättade för flygräderna över Syrien.

Tidigare i december meddelade Ryssland att en del av den ryska styrkan i Syrien dragits bort. Samtidigt meddelades det att ryska styrkor stannar kvar bland annat i Tartus och på flygbasen i Hmeimim.

Ryssland stöder Syriens president Bashar al-Assads regim.

(Reuters, FNB,)

Läs också