Hoppa till huvudinnehåll

Shanghai drar streck vid 25 miljoner invånare

Shanghai i Kina i april 2017.
Shanghai i april 2017. Shanghai i Kina i april 2017. Bild: EPA/ROMAN PILIPEY Shanghai,Luftföroreningar,städer,Kina,Stadssiluett

Kinas finanscentrum Shanghai kommer att begränsa antalet invånare till 25 miljoner i ett försök att motverka miljöföroreningar och brist på offentlig service.

Beslutet är en del av stadens planer för åren 2017-2035. Den kinesiska regeringen står bakom beslutet.

Stadens planer inbegriper också insatser att skydda miljön och historiskt viktiga platser.

– 2035 kommer antalet invånare i Shanghai att begränsas till runt 25 miljoner och landytor som kommer att göras tillgängliga för byggarbeten kommer inte att överstiga 3 200 kvadratkilometer, uppgav Shanghais stadsstyrelse på måndagen.

I slutet av 2015 bodde 24,15 miljoner människor i Shanghai, enligt siffror från landets nyhetsbyrå Xinhua.

Storstadssjukan

Kina kallar problemet storstadssjukan och inträffar när en miljonstad smittas av föroreningar, trafikstockningar och brist på offentlig service som till exempel utbildning och sjukvård.

Många av Kinas större städer har också problem med ökande bostadspriser som har lett till en oro för eventuella bostadsbubblor.

Morgonpendlare på en metrostation i Shanghai.
Morgonpendlare på en metrostation i Shanghai. Morgonpendlare på en metrostation i Shanghai. Bild: EPA/QILAI SHEN Shanghai,rulltrappor,människor,Pendling,metrostationer,Kina

Regeringen satte tidigare i år en liknande begränsning för Peking vars invånarantal inte får överstiga 23 miljoner.

De mindre bemedlade drabbas värst

Samtidigt förhåller sig experter och forskare kritiskt till planerna och menar att projektet är opraktiskt och mot den sociala utvecklingstrenden.

Stadens fattigaste och invandrare skulle drabbas värst, skriver The Guardian som citerar den kinesiska forskaren Liang Zhongtang.

Myndigheterna skulle antagligen komma att riva illegala byggnader och marknader där låginkomsttagare bor och jobbar för att försöka uppnå målet.

Källor: Reuters, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes