Hoppa till huvudinnehåll

Utbrott av mässling på sjukhus i Sverige - hundratals kan ha utsatts för smittan

Mässling
Ett av symptomen för mässling är röda utslag. Mässling Bild: Wikipedia/Public Domain mässling

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har gått upp i stabsläge. Flera konstaterade fall av mässling har upptäckts.

- Smittspårning pågår. Vi har identifierat alla som kan ha utsatts och kontaktar personer nu. Det kan röra sig om flera hundra personer som utsatts för smittan, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, till TT.

Ett fall av smittan upptäcktes tidigt.

- Men det är personer som har rört sig samhället och sedan sökt vård. Det sista fallet har pågått den senaste veckan över julhelgen säger han.

Han berättar att det finns listor på alla patienter som besökt akutmottagningen och sjukhuset dagen den smittade fick vård.

Detektivarbete

– Det är ett detektivarbete när man smittspårar, och uppmaningen är att svara i telefonen även om det är ett dolt nummer.

Sjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra personal. TT har varit i kontakt med en mamma som blev uppringd av Sahlgrenskas personal.

- De sade att det varit fall av mässlingen och eftersom mina barn är så pass små måste de vaccineras inom 72 timmar.

Detta oroar henne eftersom mässlingen är en mycket smittsam sjukdom.

- Ja, ju mer man har tänkt på det efteråt desto mer frågor dyker det upp.

Mässling ger bland annat hög feber och utslag på kroppen och kan bli allvarlig med följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

Text: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes