Hoppa till huvudinnehåll

Ännu ett försök att avkriminalisera korruption i Rumänien - att utnyttja sin maktposition för sexuella syften är också okej

Demonstranter i Bukarest vädjade om hjälp från EU under en protest mot regeringens förslag till nya korruptionslagar 10.12.2017.
Demonstranter i Bukarest vädjade om hjälp från EU under en protest mot regeringens förslag till nya korruptionslagar 10.12.2017. Demonstranter i Bukarest vädjade om hjälp från EU under en protest mot regeringens förslag till nya korruptionslagar 10.12.2017. Bild: AFP / Lehtikuva Rumänien,korruption,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Parlamentariker från det styrande socialdemokratiska partiet i Rumänien försöker återigen få igenom en rad lagändringar som skulle avkriminalisera korruptionsbrott. Enligt dem borde det också bli tillåtet att utnyttja sin maktposition för sexuella syften.

Lagförslag som offentliggjordes på tisdagen skulle bland annat innebära total straffrihet för missbruk av offentlig ställning som orsakar ekonomiska förluster på mindre än 200 000 euro.

Det skulle också bli tillåtet att avtjäna fängeelsestraff som är kortare än tre år i husarrest. Straffen för mutor och andra korruptionsbrott skulle bli lindrigare.

Ett av förslagen går ut på att det inte längre skulle vara brottsligt att utnyttja sin ställning eller maktposition för sexuella syften.

Om lagändringarna går igenom skulle det bland annat sätta stopp för den rättegång som pågår mot det socialdemokratiska partiets korruptionsmisstänkte ledare Liviu Dragnea.

De rumänska socialdemokraternas partiordförande Liviu Dragnea misstänks för skattesmitning, förskingring av offentliga medel och hans tillgångar har frysts under den pågående rättegången.
De rumänska socialdemokraternas partiordförande Liviu Dragnea misstänks för skattesmitning, förskingring av offentliga medel och hans tillgångar har frysts under den pågående rättegången. De rumänska socialdemokraternas partiordförande Liviu Dragnea misstänks för skattesmitning, förskingring av offentliga medel och hans tillgångar har frysts under den pågående rättegången. Bild: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT Liviu Dragnea,Rumänien

Tiotals parlamentariker och borgmästare från det styrande socialdemokratiska partiet (PSD), men också från de andra partierna skulle gynnas av lagändringarna.

Organisationen Transparency International rankar Rumänien som ett av EU:s mest korrumperade länder.

Politikerna ger inte upp sina försök att stoppa utredningar

Kampen mot den omfattande korruptionen i Rumänien har varit relativt framgångsrik under de senaste åren.

Korruptionsåklagare har utrett hundratals höga tjänstemän och politiker. EU har lovordat dem för deras arbete.

Men under årets lopp har politikerna, med det styrande PSD i spetsen, gjort flera försök att sätta stopp för utredningarna och få korruptionsdömda politiker frigivna.

I februari deltog hundratusentals rumäner i demonstrationer mot regeringskoalitionens då aktuella försök att avkriminalisera korruptionsbrott och frige politiker.

Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest på söndagen 5.2.2017
Massdemonstration i Bukarest den 5 februari 2017. Uppskattningsvis 200-300 000 människor deltog i demonstrationen i Bukarest på söndagen 5.2.2017 Bild: EPA/DAN BALANESCU Rumänien,demonstrationer (samhälleliga händelser),korruption

Då tvingades regerinen backa från sitt kontroversiella korruptionsdekret.

Under höstens lopp har regeringen fortsatt med sina försök att få igenom lättnader vad gäller mutor, korruption och maktmissbruk.

Samtidigt har protesterna mot de här försöken också fortsatt.

Källor: Reuters, TT, Yle

Läs också