Hoppa till huvudinnehåll

Bankstrejk påverkar banktjänster i Åboland

Hand som håller i många eurosedlar.
Hand som håller i många eurosedlar. Bild: All Over Press pengar,bank,euro,besparingar,kassor

Många bankkontor i Åbotrakten håller stängt på torsdag och fredag (28-29.12) på grund av bankpersonalens strejk. Det här gäller exempelvis Andelsbankens kontor i Pargas, Nagu, Korpo och Kimito.

Andelsbankens kontor vid Salutorget i Åbo erbjuder kassatjänster kl. 10.00-16.30, men banken varnar för längre köer. Bankens kontor på Mariegatan tar emot kunder som bokat tid på förhand, men har i övrigt stängt.

Aktia, som har kontor i Åboland, meddelar på sin webbplats att samtliga bankkontor håller stängt. Även Nordea, POP-banken och Danske Bank stänger sina kontor på grund av strejken.

Det innebär att bostadsköp och annat som kräver bankkontorstjänster bör skjutas upp till en senare tidpunkt.

Däremot håller Ålandsbanken, Handelsbanken och S- banken öppet, men kunder ska vara förberedda på längre kötider än normalt.

Alla banker meddelar att betalkort och nätbanker fungerar normalt.

Det lönar sig att förbereda sig på att tillgången till kontanter från bankautomater kan vara begränsad. I vissa fall kan man lyfta kontanter i affärer.

Nordea meddelar också att det går att spärra sina kort normalt, men att det kan ta längre än vanligt att få ett nytt. Andelsbanken meddelar att all chatt- och telefonservice är avstängd förutom korttjänsterna.

Samtliga banker uppdaterar informationen på sina webbplatser efter hand.

Det finns risk för att en fortsatt tvist leder till strejk även torsdagen och fredagen 4-5.1.2018.

Tvisten inom finanssektorn gäller arbetsvillkoren för veckoslutsarbete.