Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande många sexbrott på Sverigefärjorna – polis föreslår svensk alkohollag ombord

Korridor på Viking Grace.
Korridor på Viking Grace. Bild: Yle/Nora Engström Viking Line,M/S Viking Grace,viking grace

Svensk alkohollagstiftning borde gälla ombord på kryssningsfartygen. Det tycker polisen Olof Bratthall i Stockholm som intervjuats av Sveriges radio.

Ofta begås brotten på färjorna i berusat tillstånd. Därför vill polisen i Sverige att svensk alkohollagstiftning ska börja gälla ombord. På det sättet skulle det vara möjligt att förhindra överservering och dra in utskänkningstillstånd på färjorna på samma sätt som på land.

– Med överservering på båtarna följer våldsbrott, våldtäkter, sexuella ofredanden. Det är ett oerhört lidande för personen som blir utsatt och en kostnad för samhället. Så får vi en lagändring som innebär att polisen kan bedriva myndighetsutövning mot rederiernas överservering av alkohol kommer vi även att kunna påverka situationen, säger Olof Bratthall till Sveriges radio.

Under 2017 har det enligt Sveriges radio anmälts 35 sexualbrott varav 19 våldtäkter på kryssningsfartygen. I statistiken ingår inte brott som anmälts i Finland eller på en lokal vårdcentral.

Svensk Sjöfart föredrar EU-reglering

Pia Berglund på branschorganisationen Svensk Sjöfart säger till SR att rederierna vidtagit flera åtgärder under åren för att säkra tryggheten för passagerna, bland annat genom att begränsa servering av alkohol till vissa tider. Hon är positiv till polisens förslag, men tycker att frågan ska regleras på annat sätt.

– Eftersom sjöfarten är internationell så är det svårt att reglera den på det sättet. Ska vi ta frågan på allvar så måste vi reglera den för alla fartyg och då exempelvis inom ramen för EU-samarbetet, säger Pia Berglund.

Av kryssningsfärjorna i trafik mellan Finland och Sverige trafikerar Tallink Siljas Silja Symphony och Galaxy under svensk flagg. Också Viking Lines Viking Cinderella mellan Stockholm och Mariehamn har svensk flagg.

SR: Anmälda sexbrott på svenska färjor fortsatt högt

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland