Hoppa till huvudinnehåll

Här är de bästa nyorden 2017

NYORD
NYORD Bild: Copyright by MaxPixel nyord

Känner du någon som brukar killgissa, dabba eller vara serieotrogen? Kliar du dig som bäst i huvudet och undrar vad f*n föregående mening betyder? Låt oss presentera nyorden 2017.

Varje år ger Insititutet för språk och folkminnen i Sverige ut en lista över ord och uttryck som uppstått eller varit aktuella under det gångna året.

Många av orden försvinner fort igen (zlatanera anyone?) men X3M har valt ut favoriterna som vi tror är här för att stanna!

Lägg dessa på minnet, de kommer garanterat förkomma även 2018.

killgissa
Känner du igen en killgissning när du hör en? killgissa nyord
serieotrohet
Har du råkat ut för en serieotrogen partner? serieotrohet nyord
dabb
Dabbeli-dabb-dabb! dabb nyord

Här hittar du listan över alla nyord 2017. Och nu när du har lite kött på benen kan du passa på att briljera med dina nyvunna kunskaper i Svenska Yles nyordstest.

 • Sydin-insändare om homosexuella polisanmäls av präst

  Anser att texten bryter mot lagen.

  Professor Peter Nynäs i Åbo polisanmäler den insändare som kaplan Markus Engström skrivit om homosexuella och som tidningen Syd-Österbotten publicerade på tisdagen. Nynäs säger till Vasabladet att han anser att texten bryter mot lagen.

 • Vem är hjälte och vem är antihjälte?

  Det är inte bara superhjältarna som ses som hjältar.

  Det första många tänker på när man nämner hjältar eller antihjältar är säkert superhjältar som Spindelmannen, Stålmannen eller Läderlappen. Men med hjältar kan man också syfta till historiska och mer samtida hjältar inom idrotten, populärkulturen och konsten.

 • Fjärde omkomna skidåkaren fortfarande inte hittad

  Sökandet fortsätter vid behov över veckoslutet.

  I Tamokdalen i norra Norge letar räddningsmanskapet fortfarande efter det fjärde saknade lavinoffret. Arbetet kan komma att fortsätta under veckoslutet.

Nyligen publicerat - X3M