Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen vänder blad efter förlusten: ”Kan inte påverka det som skedde”

Eeli Tolvanen med pucken
Finland har glömt det kontroversiella målet mot Kanada i premiären. Eeli Tolvanen med pucken Bild: Anders Marshall / All Over press ishockey,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,junior-VM i ishockey,Eeli Tolvanen

Turneringen fortsätter och vi går vidare. Det säger Juniorlejonens chefstränare Jussi Ahokas efter den inledande förlusten mot Kanada. På torsdag väntar nästa match då Danmark står för motståndet.

Juniorlejonen står på noll poäng efter den första matchen i VM. Laget föll i premiären mot Kanada med 2–4 där mycket av snacket efteråt handlade om Lönnlövens första mål.

Boris Katchouk forcerade in pucken samtidigt som målburen flyttades och domarna valde att godkänna målet.

– Vi har gått igenom situationen med spelarna. Vi kan inte påverka det som skedde och kommer inte att öda någon energi på det. Turneringen fortsätter och vi går vidare, säger Ahokas till FNB.

Jussi Ahokas.
Jussi Ahokas. Jussi Ahokas. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press ishockey,Jussi Ahokas,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Efter förlusten mot Kanada fick Finland en ursäkt av internationella ishockeyförbundets domarchef Kostantin Kommissarov. Ahokas krävde också direkt efter matchen en utredning av målet, och att lagledningen skulle ta kontakt med turneringsdirektoriatet.

– Det är viktigt att de förstår situationen och att det gäller att vara vakna i fortsättningen, säger Ahokas.

Danmark väntar på torsdag

Turneringen fortsätter för Finlands del på torsdag då man möter Danmark. Danmark som besegrade Finland i gruppspelet förra året inledde den här turneringen med en 0–9-förlust mot USA.

– Vi har gått igenom matchen mot Kanada, det var inte vår bästa match. Vi måste ha en bättre rytm i vårt anfallsspel och försvarsspelet måste bli tydligare.

– Danskarna bildar en mur framför sitt mål och försvarar sig ettrigt. Vi måste klara av att bryta oss in mot mål och spelarna utan puck måste jobba hårt så att vi klarar av att skapa tillräckligt med målchanser, säger Ahokas.

Matchen mellan Finland och Danmark sänds direkt i TV2 och på Arenan på torsdag med start klockan 18.55. Christian Vuojärvi står för det svenskspråkiga referatet.