Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonens mardrömssvit allt längre – videogranskningar gick inte Finlands väg

Finlands kapten Juuso Välimäki diskuterar med domarna efter Kanadas första mål.
Finlands kapten Juuso Välimäki diskuterar med domarna efter Kanadas första mål. Finlands kapten Juuso Välimäki diskuterar med domarna efter Kanadas första mål. Bild: Anders Marshall Juuso Välimäki

Finland har fortfarande aldrig lyckats besegra Kanada i liten rink i JVM. Kanadensarna tog 16:e segern på lika många försök genom att slå Juniorlejonen med 4–2 i en match där mycket av snacket handlade om hur öppningsmålet kunde godkännas.

Har man både traditionen och tveksamma domslut mot sig är det svårt att vinna hockeymatcher. Det visades i Juniorlejonens öppningsmatch i VM i Buffalo mot Kanada.

När JVM spelats i Europa på stor isyta har Finland bra statistik mot Kanada, med bara åtta förluster på 22 matcher. Men när JVM avgörs i Nordamerika är Finland gång på gång numret mindre än kanadensarna. På 16 försök i liten rink har olika finländska juniorlandslag aldrig lyckats ta poäng mot Kanada, med 4–2 i Buffalo som den senaste kanadensiska segern.

Nu kom Finland helt snett in i matchen, delvis på grund av en videogranskning som inte gick som Juniorlejonen ville. Kanadas forward Boris Katchouk forcerade pucken över mållinjen efter tafatt finländskt försvarsspel, men av reprisbilderna att döma hade målburen flyttats från sitt läge innan pucken gick in i mål och målet borde därför ha dömts bort.

Finland begär utredning

Men efter en videogranskning godkändes målet och Kanada tog en ledning som laget aldrig släppte.

– Vi vill ha en utredning om det här. Vår lagledning kommer att ta kontakt med turneringsdirektoriatet, sade tränare Jussi Ahokas till Yle efter matchen.

När Finland i slutskedet jagade reducering stod videodomarna för en ännu en bedömning som gick emot Juniorlejonen. Kanadas back Cal Foote spelade helt enligt reglerna bort pucken med handen, men frågan var om den hunnit passera mållinjen innan. Troligen inte, och nej var också videodomarnas besked och Finland fick aldrig kontakt i spurten.

Lejonens stjärnor osynliga

Mellan de två videogranskningarna var Kanada i ärlighetens namn det bättre laget och vann rättvist. Det finländska spelet var oskärpt och när Aleksi Heponiemi och Henri Jokiharju lyckades göra varsitt reduceringsmål tog det inte länge innan Kanada drog ifrån igen.

Omsusade stjärnorna Miro Heiskanen och Eeli Tolvanen kom inte åt att glänsa i premiären. Målvaktsspelet var heller ingen finländsk styrka. Framför allt Kanadas fjärde mål gick onödigt enkelt in bakom Ukko-Pekka Luukkonen som ändå spelade upp sig mot slutet, liksom resten av det finländska laget: första perioden var den klart sämsta.

Eeli Tolvanen gjorde ingen stor match mot Kanada.
Eeli Tolvanen gjorde ingen stor match mot Kanada. Eeli Tolvanen gjorde ingen stor match mot Kanada. Bild: Anders Marshall Eeli Tolvanen

– Det fanns säkert en del nervositet i första matchen, det blir enklare när turneringen fortsätter. Specialsituationerna måste bli bättre och vårt anfallsspel smartare. Det handlar om små saker där vi måste bättra på, sade chefstränaren.

– Turneringen har bara börjat. Det fanns mycket gott och spelet måste utvecklas. Vi är inte nöjda med förlusten men alla spelare gav allt och kämpade bra, sammanfattade Ahokas.

För Finlands del fortsätter turneringen med match mot Danmark på torsdag klockan 19. Juniorlejonen kan bara hoppas att en ny chans att bryta sviten mot Kanada kommer senare under turneringen – och på bättre flyt med videogranskningar.

Kanada–Finland 4–2 (3–1, 1–1, 0–0)

5.34 1–0 Katchouk (Thomas)
6.01 2–0 Steel (Raddysh, Kyrou) pp
12.19 2–1 Heponiemi (Välimäki)
12.52 3–1 Batherson (Gadjovich, Mete)
27.31 3–2 Jokiharju (Tolvanen, Koivula) pp
32.47 4–2 Raddysh (Katchouk)